Flaş: Tahıl Anlaşmasının Bozulması Sonrası Buğday, Mısır ve Soya Fiyatları Yükselişe Geçti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Flaş: Tahıl Anlaşmasının Bozulması Sonrası Buğday, Mısır ve Soya Fiyatları Yükselişe Geçti

Tahıl koridoru anlaşmasının bozulmasının ardından piyasalar açıldı ve buğday fiyatlarında hızlı şekilde yükseliş görüldü.

Emtia 31 Ekim 2022 11:08 0
Flaş: Tahıl Anlaşmasının Bozulması Sonrası Buğday, Mısır ve Soya Fiyatları Yükselişe Geçti

Tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesinden sonra buğday fiyatları yükselmeye başladı.

Cumartesi günü yapılan açıklamada Rusya, tahıl koridoru anlaşmasını bitirdiklerini söyledi. Hafta sonu gelen açıklamadan sonra piyasalar açıldı. Pazartesi piyasaların açılmasından sonra Chicago Ticaret Borsası vadeli işlemlerde yüzde 5 seviyesinde yükseldi. Buğday kontratlarının fiyatı 8.7 dolara kadar çıktı.

Günün erken saatlerinde asya piyasalarının işleme başlamasındna sonra 8.9 dolar seviyhesine kadar çıkan ve 14 Ekim tarihinden bugünek adarki en yüksek esviyesine kadar çıkan buğday, ilerleyen saatlerde 8.7 dolara geriledi ve bu seviyede kaldı. Mısır fiyatlarında da yükseliş olduğu görüldü. Kilo başına yüzde 2.2 düşen fiyatlar 6.96 dolara kadar çıktı. Soya fasulyesinin fiyatı ise yüzde 3'lük bir yükseliş gösterdi.

Rusya ile Ukrayna arasıdaki savaşın başlamasından sonra Mart ayında buğday başta olmak üzere tüm tahıl ürünlerinin fiyatları rekor kırmıştı. Enerji fiyatlarında yaşanan rekorla birlikte fiyat 13.6 dolara kadar çıkmıştı. Daha sonra tahıl koridoru anlaşması ile birlikte tahıl fiyatlarında sert gerilemeler yaşanmaya başladı.

RUSYA NEDEN ANLAŞMADAN ÇEKİLDİ?

En merak edilen konulardan biri de bu. Bununla ilgili Cumartesi günü Rusya'dan bir açıklama yapıldı. 29 Ekim günü Rus Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ukrayna'nın ilkah edilen Kırım'daki Sivastopol kentindeki Rus Savaş ve Sivil  gemilere saldırı düzenlediği, anlaşmanın bu nedenle askıya alındığına yer verildi.

Söz konusu açıklamada , saldırıda İHA'ların kullanıldığı ve bunların hepsinin yok edildiğini söyledi. 

Açıklamada Kiev yönetiminin "İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği" belirtildi ve "Terör eylemini göz önünde bulundurarak Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı" denildi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç