Flaş: Konut Kredisinde Yeni Model: İşte En Düşük Faiz ve Verilen En Fazla Kredi Miktarı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Flaş: Konut Kredisinde Yeni Model: İşte En Düşük Faiz ve Verilen En Fazla Kredi Miktarı

Konut kredilerine ilişkin son dakika açıklaması geldi. Satışlardaki düşüşler kredilere bağlandı. İşte detaylar.

Emlak 23 Kasım 2022 12:51 0
Flaş: Konut Kredisinde Yeni Model: İşte En Düşük Faiz ve Verilen En Fazla Kredi Miktarı

Konut kredisi ile ilgili son dakika gelişmesi. Zincirleme modele geçildi.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan bugün kaleme aldığı yazısında konut kredilerinde son dönemde yaşanan yavaşlamaya dikkatleri çekti. Sosyal konut projesi ile konut satışlarında yaşanan durgunluğa kredi etkisi de geldi ve satışlar düşmeye devam ediyor. Vatandaşlar, konutta krediye erişimde sıkıntı çektiği için zincirleme bir satış alış modeline yönlenmeye başladı.

Emlak sektörü yaptıkları son açıklamada krediye ulaşımda kolaylık sağlanmaması durumunda sektörü zor günlerin beklediğini söyledi. Bu konuda bir de not düşen sektör temsilcileri, bir önlem alınmadan krediye erişimde kolaylık olması durumunda fiyatların ciddi şekilde artabileceğine yer verildi. 

TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye'de konut satışları Ekim ayına göre yüzde 25.3 seviyesinde azaldı ve geçen ay 102 bin 660 ev satışı oldu. 

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI KAÇ? EN FAZLA NE KADAR KREDİ VERİLİYOR?

Bankaların kredi faiz oranlarına baktığımızda ise en düşük konut kredisinin Ziraat Bankası tarafından verildiği, üst limitinin ise 300 bin lira olduğu bildirildi. Ancak şimdi 300 bin liraya değil ev almak, alınacak evin parasının yarısı bile verilemiyor. Bu da satışlarda ciddi bir azalma olmasına neden oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı, lüks konut uzmanı olan Sühran Aras bir açıklama yaptı ve bağlantılı işlemlerde artış olduğunu, bir kişinin evini satıp yeni ev almaya başladığını söyledi.

Hem ev fiyatları çok yüksek hem de kredi olanakları oldukça düşük olduğu için sektörde bunların yaşandığını söyleyen Aras, “İstanbul Bağdat Caddesi’nde ortalama 3+1 bir daire minimum 15 milyon liraya satılıyor, 40 milyona kadar çıkan konutlar var. Ancak bankalar kredi konusunda çok büyük bir sınırlandırma uyguluyor. Kredi ile alım yok denecek kadar az. Alımların tamamına yakını nakit oluyor. Bu nakiti karşılamak için ise zincirleme bir işlem yapılıyor. Biz evini satıyoruz, sonra istediği evi alıyoruz. Belli bir lüks segmentte hareket devam ediyor. Yıl sonu olduğu için alımlar artacaktır” ifadelerini kullandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan karar ile konutların değerine ve enerji sınıfına göre kredi verilmesi yönünde karar alınmıştı. A sınıfı 1. el konutlara kredi oranı , 2 milyon liranın altı için yüzde 90, konut değeri 2 milyon lira ile 5 milyon lira arasında olanlara ise ev fiyatının yüzde 70 seviyesinde.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “BDDK kararı krediye zaten bir sınır getiriyor ama bunun dışında da erişim zor. Yanı sıra konut fiyatları çok arttığı için nakit alım da güç. İpotekli satışlardaki azalma da bunu gösteriyor. Konut finansmanı açısından bir destek gerekiyor. Piyasada bir konut almak için elindeki konutu satıp üzerine ekleme yaparak yapılan alımlar öne çıkıyor. Bu açıdan da sadece yatırım için değil ihtiyaç için de açığın yüksek olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

KREDİYE ERİŞİM , TEDBİRLİ ŞEKİLDE GETİRİLMELİ

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam kredie erişimde kolaylık sağlanması durumunda ev fiyatlarının artacağını, bu nedenle bunun tedbirli şşekilde getirilmesi gerektiğini söyledi ve “Bir özel banka kısa süre önce faiz indirip nakit sınırını da kaldırdı. Bu bize gelecek günler için umut veriyor. Krediye ulaşmak zor dolayısıyla eski evini satıp üzerine ya kredi ya da nakiti varsa ekleyip yeni eve geçenlerin sayısı yüksek” dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç