Flaş: 'Kocandır Barış Dönemi Artık Bitti'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Flaş: 'Kocandır Barış Dönemi Artık Bitti'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'tan kadına şiddet meselesi hakkında dikkat çeken ifadeler geldi.

Yaşam 22 Kasım 2022 10:12 0
Flaş: 'Kocandır Barış Dönemi Artık Bitti'

Kocandır barış dönemi artık sona erdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptığı son dakika açıklamasında kadına şiddet meselesine değindi ve atılan adımları değerlendirdi. 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası' kapsamında Ankara'da basın mensupları ile bir araya gelen ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı ile ilgili bilgi veren Bakan Yanık, söz konusu planların değişeceğini, zamanla ihtiyaçlara göre düzenlemeler yapılacağını söyledi. 

Fail odaklı yeni çalışmalara değinen Bakan Yanık, "Faili şiddet kullanmaya götüren sürecin incelenmesi. Psikiyatrik bir sorunu varsa, sağlık tedbirinin alınması ya da rehabilitasyon sağlanması. Faili, şiddete götüren sebeplerin ortadan kaldırılması için failin rehabilite edilmesi. Veri ve istatistik başlığı önemli. Kadına yönelik şiddeti ortaya çıkaran sebepleri, veriler ve istatistikler çerçevesinde önceden tespit edip bunlara ilişkin yapılması gereken çalışmaları bir anlamda önleyici bir bakışla ortaya koymak. Yani şiddet ortaya çıkmadan önleyici koruyucu hizmetlerin yanına veri ve istatistikler ile desteklediğimiz yeni perspektifleri eklemek. Vaka bazlı çalışmalar önemli. Her bir bireyin uğradığı şiddet ve sebepleri biricik. Kapsayıcı çözümlere evet ama her olayın kendisiyle alakalı da özel çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi.

10 AYDA 225 KADIN CİNAYETİ

Kadın cinayetlerine değinen Bakan Yanık, "2021'de, 309 kadın cinayeti oldu. 2021'in ilk 10 ayında, 242 kadın cinayeti yaşandı. 2022'nin ilk 10 ayında, 225 kadın cinayeti yaşandı. 2022'de, yaklaşık yüzde 7 azalış var. Mevzuat anlamında şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim; genel anlamda bir prensipte baktığımızda, bizim mevzuatımız iyi bir mevzuat." dedi ve sözlerini şu şekilde tamamladı:"Destek almak isteyip de dışarıda kalan bir vatandaşımız yok. Kapasite, şu an yüzde 75-80 arası dolu. Gelen kadın profili birbirinden çok farklı. Barınma için gelen, şiddet tehdidi için gelen var. Şiddet mağduru; ama nispeten daha hafif, bir de ciddi can tehlikesi altında gelen var. İhtisaslaşmış kadın konuk evlerini hazırlıyoruz. Gizlenmesi gereken kadınlar var, can güvenliği olmayan kadınlar var. Bizim en önemli başlıklarımızdan biri sayıyı artırmak. Şu an 17 tane ihtisaslaşmış kadın konuk evi var. Elektronik kelepçe ile 1 Kasım 2022 itibari ile 687 vaka aktif olarak takip ediliyor. 1992 vakanın da süresi bitti, yani pasif vaka. Toplam 2022 yılında 2 bin 679 vakanın takibi yapılmış"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç