Flaş: Dolar Kurunu En Sert Şekilde Düşürecek Hamle (Enflasyon Korumalı Tahvil ve Süper Bono)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Flaş: Dolar Kurunu En Sert Şekilde Düşürecek Hamle (Enflasyon Korumalı Tahvil ve Süper Bono)

Reuters'e konuşan bir üst düzey bankacı, enflasyon korumalı tahvil ve süper bono açıklaması yaptı.

Döviz 18 Mayıs 2022 22:44 2
Flaş: Dolar Kurunu En Sert Şekilde Düşürecek Hamle (Enflasyon Korumalı Tahvil ve Süper Bono)

Dolar TL'de flaş gelişme.

Dolar TL 'de son dakika açıklaması geldi .Yapılan açıklamada enflasyon korumalı tahvil ile süper bono açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada enflasyon korumalı devlet tahvilinin mevduattan çıkışları hızlandıracağı ve bunun da dengeleri değiştirebileceğine yer verildi. 

ENFLASYON KORUMALI TAHVİL GELİYOR

Reuters'in son dakika olarak aktardığı bilgiye göre hükümet, enflasyon korumalı devlet tahvili konusunda çalışmalarını tamamladı. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir açıklama gelecek ve enflasyon korumalı tahvil devreye alınacak. Reuters tarafından yapılan açıklamada söz konusu tahvilin gelmesi ile birlikte mevduattan kaçışların olabileceğine ve dengelerin bozulabileceğine yer verildi. 

Söz konusu yeni düzenleme ile döviz ya da TL mevduattan ve KKM'den de Hazine'ye ciddi oranda kaynak aktarılacağına yer verildi. 

Riskler olmasına karşı TL'deki değer kaybının hızlanması ile birlikte konunun bütçeye getirebileceği maliyete ve diğer riskler göz önüne alındığında, buna rağmen hükümetin enfalsyondan korumak için sağlayacak bir ihracı kısa süre içinde hayata geçirmesi ana beklenti konumuna geldi. 

VADE SÜRESİ BELLİ OLDU

“Enflasyona endeksli tahvil detayları halen görüşme devam ediyor” diyerek açıklama yapan kaynak, vadenin 1 yıl olarak planlandığını söyledi ve “Temel sorunlardan biri enflasyona endeksli bir tahvile ek getiri olarak verilecek olan bölümün nasıl belirleneceği” ifadelerini kullandı.

+10 PUAN DENİRSE...

Reuters'e konuşan kaynak, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Artı 10 puan denmesi durumunda KKM’den kaçış olabilir. Tahvilde oran belirlenirken cazip olması gerekiyor ancak KKM’den uzaklaşmayı gerektirmeyecek kadar (cazibe gerekiyor) Henüz nihai karar verilmedi ancak daha fazla beklemeden hızla bu kararın alınması yönünde bir irade var.” denildi. 

DÖVİZDE YENİ DÜŞÜŞ OLUR MU?

Üst düzey bir bankacı da yaptığı açıklamada, “Hükümetin aynen KKM’de olduğu gibi yeni bir yapı ile adı faiz olmasa da yüksek bir getiri vererek iç piyasadaki dövizi yeniden kamuya alması gerekiyor. Mevcut ekonomik şartlarda döviz ihtiyacı çok yüksek. Bireysellerde KKM dışında hala 139 milyar dolar DTH bulunuyor ve bunlar düşük getiriye rağmen politika çekincesiyle KKM’ye bile yönelmiyor” dedi ve açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“Şimdi ise yeni planlanan yapıda bireylerin döviz bozdurarak enflasyon koruması sağlaması aynı KKM’de olduğu gibi Hazine tahviline ciddi bir ilgi yaratabilir. Ancak yaratılan ilgi kadar sektörün mevduatında negatif etki olacaktır. Bu bir tahvil olduğu sürece bankacılık sektörüne zararı olmaması mümkün görünmüyor.”

DOLARI EN SERT ŞEKİLDE DÜŞÜRECEK HAMLE

Aynı kaynak açıklamasının devamında süper bono meselesine değindi ve “İkinci olarak da büyük döviz tutan ya da alan şirketlerin bu talebini azaltmak için kamu borçlanma araçları ya da yüksek getiri sağlayacak bir yöntemi belirleyip ihraç etmeyi değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Süper bono ile 92 günlük vade verileceği ve bu mevduatta vatandaşlara , para yatıranlara ciddi bir kazanç verilir. Bu nedenle dövizden altından kaçış olacağı ve süper bonoya yatırım olacağı , bu nedenle doların ciddi oranda düşebileceği bildirildi. Ancak bunun da hazineye yükü çok fazla olur ve ciddi bir faiz ödemesi yapılır. 

Son olarak bu Tansu Çiller döneminde gelmişti. Ancak şimdi faiz yerine köprü gibi gelire endeksli geliri sağlanması bekleniyor.

Dolar şu sıralar 15,94 TL seviyesinden işlem görüyor.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Dolar düşse bile fiyatlarda değişiklik olmuyor ki
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
😁