Fitch: Türkiye, Döviz Kırılganlığının En Çok Olduğu Ülkelerden
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Fitch: Türkiye, Döviz Kırılganlığının En Çok Olduğu Ülkelerden

Fitch'ten dolar kuru hakkında son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada Türkiye'nin dövizde en kırılgan ülkelerden olduğuna yer verildi.

Döviz 12 Ekim 2022 08:21 0
Fitch: Türkiye, Döviz Kırılganlığının En Çok Olduğu Ülkelerden

Döviz krizine karşı en kırılgan ülke Türkiye.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Banka Notlarından Sorumlu Global Başkanı James Longsdon yaptığı açıklamada dünyada bir krizin yaşandığını, birçok ülkenin dolarize olduğunu , ancak Türkyie'nin bu konuda en kırılgan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Fitch’in Türk Bankalarından Sorumlu Direktörü Lindsey Liddell ise yaptığı açıklamada bu kırılganlığa dikkatleri çekti. 

Liddel yaptığı açıklamada bankalaır gelecekte neyin beklediği konusunda, "Yüksek faiz oranları gelişmekte olan ülkelerdeki banka karlılıklarına katkı sağlayacaktır. Net faiz geliri, tipik olarak gelişmekte olan ülkelerde banka toplam gelirlerinin gelişmiş piyasalara göre daha büyük bir payıdır (ortalama yüzde 70+). Ancak yükselen enfl asyonla birlikte artan faizler aktif kalitesini de baskılayacaktır. Dolardaki yükseliş gelişen ülke bankaları için ek bir risk teşkil etmektedir" dedi ve bunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

"Çünkü birincisi; güçlü bir dolar, gelişmekte olan ülke kredi notlarını baskılar ve ikincisi; dolarize olmuş gelişen ülke bankacılık sektörlerinde finansman ve yabancı para mevduat riskleri artarken, dolar borçluları için borç servisi yükü artıyor. Bilanço varlıkları ve hedge edilmemiş dolar pozisyonları üzerindeki yeniden değerleme etkisi de sermayeyi baskılayabilir. Ancak, başka ülkelerde de nispeten dolarize olmuş bankacılık sektörleri olmasına rağmen, biz daha çok Türkiye’nin de yer aldığı EMEA bölgesi, BDT+ ülkeleri ve bazı Afrika ülkelerine odaklıyız. Bunlar arasında kur riskine karşı en kırılgan ülke Türkiye."

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç