Fındık Üreticilerini Bekleyen Önemli Tehlike
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Fındık Üreticilerini Bekleyen Önemli Tehlike

Gübre fiyatlarına rekor zam gelmesi, ilaç masraflarının artması, işçi masraflarının da artması nedeniyle üretici , bu sene fındıkta umduğunu bulamayabilir.

Finans Magazin 14 Nisan 2022 17:18 0
Fındık Üreticilerini Bekleyen Önemli Tehlike

Fındık üreticilerini bu sene büyük bir tehlike bekliyor.


Fındık üreticilerini yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Çarşıda pazarda tüm ürünlerin fiyatları el yakarken, vatandaşlar evlerine tane ile meyve sebze alırken , fiyatlar rekora koşarken üreticinin de kazandığı para gittikçe azalıyor. Üreticinin zarar ettiği gıda ürünlerinden biri de fındık.


Geçen sene fındık almak isteseydiniz 80 ile 120 lira arasında bir para verecektiniz. Ancak üretici, ekip topladığı fındığı ancak 25 ile 27 lira arasındaki fiyata satabildi. Dünya fındık üretiminin yüzde 62'sini yapan ülkemizde fındık üreticisi, 2022 yılı sezonuna zarar korkusuyla başladı. Geçen senelerde de aynı durum mevcuttu ancak bu sene üreticileri bekleyen daha büyük tehlikeler var.


TMO 27 'YE ALIP 41'E SATIYOR

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre TMPO, 25.50 TL ile 27 lira arasında üreticiden fındık aldı ve bunu 41 liraya satıyor.


MALİYET REKOR DÜZEYDE ARTTI: EN AZ 50 LİRA OLMALI

Bu senenin hazırlıkları başladı. Gelen son verilere göre gübre fiyatlarında yüzde 400 oranında bir artış görülürken akaryakıt işçi masrafları ve tarım ilacı gibi diğer giderlerde de ciddi artışlar görüldü. Bu nedenle bu sene fındık üreticisi, fındık alım fiyatının 50 liranın altında olmasını istemiyor. Sizce kaç TL olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


Gübre fiyatlarının rekor kırması nedeniyle elinde para olmayan üretici, fındıklarına yeterli miktarda gübre atamadı. O nedenle bu sene fındık üretiminin yüzde 20 oranında azalmasının beklendiği açıklandı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, geçen sene açıklanan rakamın az olduğunu, bu sene gübre fiyatına 4 kat zam geldiği, bunun yanı sıra diğer kalemlerde de ciddi zamlar olduğunu söyledi. Karan TMO'nun fındık alım fiyatını en az 50 lira olarak açıklaması gerektiğini söyledi ve “İnsanlar emeğinin karşılığını alamayacağını düşünerek tarımdan uzaklaşıyor. Maliyetlerin geldiği seviyeden dolayı da üreticinin gözü korkuyor: ‘Üretsem mi, üretmesem mi’ ikilemi arasında sıkışıp kalmış durumda” ifadelerini kullandı.


Üreticinin uğradığı zarar nedeniyle rekoltede düşüş meydana gelmesi ve geçen sene 684 bin ton olan üretimin 550 bin tona düşebileceği belirtiliyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç