Film çekmek için devletten para alıp dolar ve Bitcoin alıyorlar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Film çekmek için devletten para alıp dolar ve Bitcoin alıyorlar

Devlet tarafından verilen film desteğinin çoğunun film çekimlerinde değil dolar ve Bitcoin alımlarında kullanıldığı ortaya çıktı.

Kültür Sanat 8 Ağu 2023 09:00 0
Film çekmek için devletten para alıp dolar ve Bitcoin alıyorlar

Film çekmek için para alıp dolar ve Bitcoin aldılar.

Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından her dönem senaristlere ve film yapımcılarına nakdi destekler yapılmaktadır. Yapılan desteklerle sanat dünyasının üreticiliğinin artması hedflenmektedir. Ancak ortaya çıkan son durum dikkatleri çekti.

Gelen bilgilere göre bakanlık, her sene yapğım ve dağıtım aşamalarına kadar yaklaşık 40 filmse destek veriyor. Son yıllarda 1 ile 1.5 milyon lira arasında desteklerin çoğunun ise kullanılmadan geri ödendiği öğrenildi. Yeni Şafak gazetesinden Sevda Dursun bugün kaleme aldığı yazısında film yapmak için destek alan uzun metraj filmlerin tamamlanma sürelerinin 4 yıla uzatıldığına yer verildi.

Başvuru durumunda sürenin 5 seneye kadar çıkabiliyor. Ancak son ortaya çıkan olaylarda bazı yapımcıların aldıkları parayı film yapmak yerine dolar ile Bitcoin'e, hatta emlak sektörüne yatırdığı öğrenildi. Ödeme zamanı geldiğinde ise bu kişilerin yapılandırmadan faydalandığı ve ana parayı faizsiz şekilde 12 ay taksitle ödediği ortaya çıktı. Projeden de vazgeçildiği bildiriliyor. Bu şekilde birçok kişi, uzun süre çalışmadan devletin parasını bu şekilde alarak para kazanıyor.

Sinemacılar ise bu durumdan rahatsız. Önerileri ise şu şekilde: “Destek alıp filmlerini bir şekilde yapamayanlar, yapılandırmalardan yararlanarak geri ödemeyi faizsiz ve taksitle yapanlar, en az 3 yıl sinema destek başvurusunda bulunamasın. Böylece hem destekler kazanç aracına dönüşmekten kurtulur hem de gerçekten film çekmek için destek bekleyen yapımcı ve yönetmenlerin önü açılmış olur"

37 FİLME DESTEK VERİLDİ, DÖRDÜ VİZYON BEKLİYOR

Destek verilerine bakıldığında 2022 yılında 37 filme destek verildiği, bunlardan sadece 4 tanesinin vizyon beklediği öğrenildi. 1 tanesinin ise geri ödendiği açıklandı. Kalan diğer destekler ise hazırlık aşamasında. 2021 için ise 44 filmden sadece 10'u vizyona girdi. 4'ü geri ödendi. 2020 yılında 47 film için destek verildi ve sadece 13'ü vizyona girdi. Diğer yıllarda da benzer şekilde sayılar var. Destek alan birçok proje hala hazırlık aşamasında olurken Yeni Şafak, destek alanların çoğunun parayı dolar, Bitcoin ya da ev, arsaya yatırdığını söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç