Fed faiz kararı açıklanıyor: Dolar, altın ve Bitcoin ne olur?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Fed faiz kararı açıklanıyor: Dolar, altın ve Bitcoin ne olur?

Son dakika haberi: Gözler Fed'in bugün açıklayacağı faiz kararında. Peki faiz kararı doları , altını , kripto paraları nasıl etkileyecek?

Döviz 1 Şubat 2023 08:48 2
Fed faiz kararı açıklanıyor: Dolar, altın ve Bitcoin ne olur?

Son dakika: Fed faiz kararını bugün açıklayacak. Peki ne olacak?

Amerikan Merkez Bankası bugün faiz kararı için toplanıyor. Düzenlenecek 2023 yılının ilk faiz toplantısından çıkacak karar, tüm dünya ekonomilerini etkileyecek. Piyasalar ,Fed'in faiz artırımında vites küçültmesini bekliyor. Art arda yapılan 75 ve 50 baz puanlık faiz artırımlarından sonra bu ay 25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Fed’in 25 baz puan faiz artışıyla %4,50’den %4,75 seviyesine yükselmesi bekleniyor" dedi. 

Amerika'da açıklanan büyüme rakamlarının beklentileri aştığını söyleyen Erdem, "ABD’den açıklanan büyüme rakamları beklentileri aşmıştı ve alt kalemlere bakıldığında stoklardan kaynaklanan bir büyüme gerçekleşmişti. Ancak bu kalem tüketici harcamalarında gerçekleşmiş olsaydı Fed’in faiz arttırma düşüncesinin etkilenebileceği düşünüyoruz. Tüketici harcamalarında görülen artışların enflasyonu etkilemesi ve bunun sonucunda Fed’in daha fazla artış gerçekleşmesi beklenebilirdi" dedi.

FAİZ NEREYE KADAR YÜKSELTİLECEK?

Faizin hangi seviyeye kadar yükseltileceği konusuna da değinen Erdem, "Fed, aslında faiz artırım patikasındaki mesajını hiç değiştirmedi. Bu mesaj ise gayet açık, enflasyon %2 hedefine varana kadar resesyon bile oluşsa faiz artırımına devam edilmeli. Biz bu mesajdan anca finansal normların bozulmasıyla vazgeçilebileceği görüşündeyiz. Fed’in bu sene ortasına doğru finansal verilerdeki bozulmalara ilişkin bir değerlendirme yapacağı kanısındayız. Faiz artış döngüsüne %5,50 - %5,75 aralığında bir ara vereceğini ve faiz artırım döngüsüne devam edip etmeme konusunda daha net bir adım atacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı

ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

Erdem sözlerinin devamında faiz kararının altın ve dolara etkisini değerlendirerek, "25 baz puan faiz artışı, piyasalarda yaklaşık 1 aydan beri fiyatlanıyor ve gerçekleşirse piyasalarda bir kar realizasyonu oluşabileceğini, 25 baz puandan fazla bir artışın olması durumunda ise piyasa hareketlerinin sertleşebileceğini düşünüyoruz. En iyimser senaryomuzda ise faiz artışı gerçekleşmemesi veya faiz indirimlerinin gelmesi; bu durumda ise piyasadaki risk iştahının açılacağını düşünüyoruz" dedi.

PİYASALARDA YÖNÜ BELİRLEYECEK GELİŞME: POWELL'İN KONUŞMASI

Fed faiz kararı bugün açıklanıyor. TSİ 21.30'da açıklanacak faiz kararında piyasalar zaten 25 baz puanı fiyatladı. Piyasalarda yönü belirleyecek gelişme ise Powell'in konuşması olacak. Toplantıdan yaklaşık yarım saat sonra kameralar karşısına geçecek Fed Başkanı Powell'in güvercin açıklama yapması, doları düşürmesi , altın ve borsa ile kriptoların yükselmesine neden olur. Tam tersi durumda, Powell'in sıkılaşma mesajı vereren şahin tonda bir açıklama yapması durumunda ise dolarda değer kazanımı, altın borsa ve Bitcoin'de düşüş olması beklenir.

PİYASALARDA SON DURUM 

Fed öncesi piyasalarda bir aşağı bir yukarı hareketler görülmeye devam ediyor. Gelen son bilgilere göre 1 dolar 18.80 TL, 1 euro 20.55 TL seviyesinde. Gram altın 1165 TL, ons ise 1925 dolar seviyesinde. Bitcoin 23 bin 132 dolar iken Ethereum 1582 dolar seviyesinde seyrediyor.

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Yazıda yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 13 Ay Önce
ne olacak katlaya katlaya gidecek hep oyle olmadimi ne olduki ne olacagini tahmin edelim
Ziyaretçi 13 Ay Önce
ne olacak tahmine gerek varmi 2 liralik dolar 20 olmus daha burdan otesimi var 3 lirayami cekecekler tovbe yarabbi