FED Faiz Kararı Açıklandı! 2024 Ocak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

FED Faiz Kararı Açıklandı! 2024 Ocak

Dünyanın ve piyasaların merakla beklediği FED toplantısı sona erdi! İşte toplantıdan çıkan faiz kararı...

Ekonomi 31 Ocak 2024 21:59 1
FED Faiz Kararı Açıklandı! 2024 Ocak

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından merakla beklenen faiz kararı açıklandı. Tüm piyasalar bu kritik kararı beklerken fiyatlamalar ertelenmek zorunda kalmıştı. Açıklanan karar ile beraber piyasalarda yeni fiyatlamalar yapılırken faiz kararına ilişkin çok önemli detaylar da ortaya çıktı.

FED FAİZ KARARI BELLİ OLDU

FED tarafından faiz kararı alınması amacıyla iki gündür toplantılar yapılıyordu. FED üyeleri Başkan Jerome Powell yönetiminde toplanarak son ekonomik verileri masaya yatırdılar ve faiz kararını aldılar. Buna göre FED bu toplantıda da faizi pas geçme kararı aldı. Bu karar ile beraber faizler FED tarafından 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutuldu.

BEKLENTİLER NEYDİ?

FED’in faiz kararına ilişkin piyasa beklentileri faizlerin sabit tutulması yönündeydi. FED’in bir diğer seçeneği ise 25 baz puanlık faiz artırımıydı. Ancak bu seçenek kullanılmadı. FED enflasyon ile mücadele kapsamında son bir faiz artırımı silahını daha saklı tutmaya devam ediyor. Bu anlamda piyasa beklentileri de karşılanmış oldu. FED’in ABD enflasyonu ve işsizlik rakamlarını takip edeceği, gerekmesi halinde son bir faiz artırımı daha yapabileceği belirtiliyor. Bu faiz artırımı için bir sonraki toplantı olan Mart 2024 toplantısı işaret ediliyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ NE ZAMAN?

FED faiz indirimlerine dair piyasalarda bazı beklentiler bulunuyor. ABD’de bankacılık sektörü faiz indirimlerinin derhal başlamasını istiyorlar. Ancak bu ekonomik realitede pek mümkün gözükmüyor. Faiz indirimlerinin en erken 2024 yılının ikinci yarasında gündeme alınabileceği ana piyasa beklentisi olarak fiyatlanmaya devam ediyor. Bu açıdan faiz indirimleri için bir süre daha beklenilmesi gerekecek.

FED BAŞKANI AÇIKLAMA YAPACAK!

FED para politikasını son aylarda faiz silahı yerine piyasaların sözlü yönlendirilmesi üzerine kurmuş durumda. Bunun için de faiz kararlarının hemen ardından gazetecilere açıklamalar yapan FED Başkanı Jerome Powell’in bu gece vereceği mesajların büyük bir önemi bulunuyor. Gelecek döneme ilişkin para politikasına dair önemli işaretlerin yer alacağı açıklamaları tüm dünya piyasaları büyük bir heyecanla bekliyorlar.

 

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 6 Ay Önce
Konut ilk evini alacaklar için Konut kredisi faz indirimlerini 1.20 bekliyoruz