Faiz Sonrası İlk Dolar/TL Tahmini Geldi: 20 TL'yi Geçer
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Faiz Sonrası İlk Dolar/TL Tahmini Geldi: 20 TL'yi Geçer

Faiz kararı sonrası ilk dolar kuru tahmini geldi. Dolar tahmininde karamsar bir tablo gözler önüne serildi.

Döviz 15 Nisan 2022 09:50 0
Faiz Sonrası İlk Dolar/TL Tahmini Geldi: 20 TL'yi Geçer

Faiz kararı sonrası flaş dolar kuru tahmini yayınlandı.


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önceki gün toplantı ve Nisan ayı faiz kararını açıkladı. Açıklamada faizin sabit tutulduğuna yer verildi. Analistler ve anketlerde faizin sabit tutulacağı beklentisi vardı. Beklentinin olması nedeniyle dolar kurunda bir artış ya da azalış olmadı. Tüm dünyada Merkez Bankaları , artan enflasyona karşı faiz artırımına giderken Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutması dünyada da yankı uyandırırken bu konuda bir son dakika açıklaması geldi. Ünlü Ekonomist Remzi Özdemir yaptığı son dakika açıklamasında , bu kararın iktisat ilmi ile çeliştiğini söyledi ve karar metnini skandal olarak değerlendirdi.


POLİTİKA ÜRETMEK YERİNE DUA ETMEYE BAŞLADILAR

Merkez Bankası'nın politika üretmeyi bıraktığını ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bitmesi için dua ettiğini söyleyen Özdemir, bankanın iktisat ilmine ve ekonomi kurallarına göre karar vermediğini söyledi. Eylül ayından bu yana Merkez Bankası'nın aklın dışına çıkan uygulamaları kullandığını söyleyen Özdemir, dünyadaki merkez bankalarının bilanço küçülmesine gittiğini, Türkiye'nin ise balon şişirdiğini söyledi. Merkez Bankası'nın ipin ucunu kaçırdığını söyleyen Özdemir, daha önce hedefin cari açık olduğunu söyledi şimdi ise savaş bitecek ve petrol düşecek sözlerinin dualarının yapıldığını söyledi.


YA EKONOMİDEN ANLAMIYORLAR YA KÖTÜ NİYETLİLER

Son dönemlerde alınan kararların mantığa aykırı olduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Özdemir, "Yüzde 14 faiz eğer iktisatın mantığına uyuyorsa eyvallah diyelim. Ancak bu faizin altına imza atanlar ya ekonomi bilmiyorlar ya da kötü niyetliler. Senin hazinen yüzde 27 ile borçlanıyor, yurt dışı borçlanman dolar bazında yüzde 8,5 olmuş. Senin belirlediğin faizin bir mantığı var mı? Dünyada enflasyon varmış. ABD'de enflasyon 8 birim artarken sende neden 61 birim artıyor." dedi ve Türkiye'de liyakatin kalmadığını, kararların siyasi olduğunu söyledi.


80 MİLYON, 800 BİN KİŞİNİN KARNINI DOYURUYOR

KKM sistemini de eleştiren Özdemir, bu düzenlemeye MB'nin itiraz etmesi gerektiğini, ancak Merkez Bankası'nın el açıp Rusya Savaşı bitirsin şeklinde dua ettiğini söyledi. Faizin yüzde 14'te olmasının akıl işi olmadığını söyleyen Özdemir, "Ticari krediler patladı, insanlar çılgınca kredi çekiyorlar. Ben insanlara ev alın diyorum. Konut kredisinde en yüksek faiz yıllık yüzde 20-25 olmuş. Bu faiz enflasyon karşısında eriyecek. Ancak vatandaşın bu krediyi alma imkanı yok. Gidip servet sahipleri alıp yatırım yapıyorlar. Mesela kur korumalı sistemde 800 bin hesap var." dedi ve 80 milyonun 800 bin kişiyi doyurduğunu söyledi.


BASKI KALKARSA DOLAR 20'Yİ GEÇER

Dolar kuru hakkında da konuşan Özdemir, dolar kuru tahminlerinin de artık gereksiz hale geldiğini söyledi. Doların baskılandığını söyleyen Özdemir, baskı ile kontrol altına alındığını söyleyerek, "Kontrole aldıkları dolar olmuş 15 TL. Doları baskılayacak kaynak oldukça bu seviyelerde kalır. Hafif hafif yükselir ama ciddi bir yükseliş kaydedilmez. Ancak doların baskılandığı para bu milletin geleceği, o gelecek de tükendiği zaman doları 20 TL'de kontrol altına aldık diyecekler ki onu da başarabilirseler. Baskı kalkarsa dolar uçar gider 20 TL'de zor tutarsınız." ifadelerini kullandı.


Haberdeki bilgiler ekonomistin kendi düşünceleridir. Finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç