Faiz Haftası Agresif Başladı: İsveç Merkez Bankası'ndan Rekor Faiz Artırımı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Faiz Haftası Agresif Başladı: İsveç Merkez Bankası'ndan Rekor Faiz Artırımı

Son dakika haberi: İsveç'te Merkez Bankası agresif şekilde faizleri arttırma kararı aldı. 100 baz puanlık faiz artırımı geldi.

Dünya 20 Eylül 2022 11:06 0
Faiz Haftası Agresif Başladı: İsveç Merkez Bankası'ndan Rekor Faiz Artırımı

Faiz kararı haftası sert başladı. İlk karar İsveç Merkez Bankası'ndna geldi ve banka , politika faizi 100 baz puan arttırarak 1.75 seviyesine kadar çıkardı.

Son dönemlerde ciddi seviyelere kadar ulaşan enflasyonun dizginlenmesi için Merkez Bankaları politika faizi hamlesini yapmaya devam ediyor. Bu hafta küreselde birçok ülkeden faiz kararları gelecek. Bu kararlardan ilki İsveç'ten geldi. İsveç Merkez Bankası tarafından az önce yapılan açıklamada beklentileerin üzerinde agresif bir faiz artırımı yapıldığı bildirildi. Yapılan açıklamada gelecek 6 aylık süreçte sıkılaşma adımlarının devam edeceği bildirildi. 

Daha önce 0.75 seviyesinde olan politika faizi, İsveç Merkez Bankaıs'nın bugün aldığı flaş karar ile 1.75 seviyesine çıktı ve oldukça agresif bir faiz kararı geldi. Bloomberg tarafından yapılan ankete baktığımızda faizlerin 75 baz puan artırılarak 1.5 seviyesine çekilmesi beklenirken İSveç, bir tık daha fazla faizi yükseltti ve son 11 yılın en yüksek faiz seviyesine çıkıldı.

YILLIK ENFLASYON KAÇ OLDU?

İsveç'te açıklanan son enflasyon rakamı 31 yılın rekoru oldu. Yüzde 9.8 'lik enflasyon sonrası agresif faiz artırımı geldi.

SIRA FED'DE

Amerika Merkez Bankası bugün ve yarın faiz toplantılarını yapacak. 21 Eylül 2022 'de düzenlenecek toplantıdan sonra politika faizi kararı kamuoyuna açıklanacak. Ekonomistler 75 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyor. Faiz kararı 21.00'da açıklanacak.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI PERŞEMBE GÜNÜ

TCMB ise Perşembe günü faiz için toplanacak. Saat 14.00'da açıklanacak faiz kararı için beklenti, dünyadaki merkez bankalarının tersine 50 baz puanlık faiz indirimi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç