Faiz Düşünce Dolar ve Enflasyon Neden Artar? İşte Basit Açıklaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Faiz Düşünce Dolar ve Enflasyon Neden Artar? İşte Basit Açıklaması

Faiz düşünce neden dolar ile enflasyon yükselir? Yükseliş devam eder mi? İşte enflasyon faiz dolar arasındaki ilişki.

Ekonomi 18 Ağu 2022 18:27 0
Faiz Düşünce Dolar ve Enflasyon Neden Artar? İşte Basit Açıklaması

Neden faiz düşünce dolar ve enflasyon artıyor.

Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesinden sonra dolar yükselmeye başladı. Dolar kurunda yaşanan yükseliş biraz durulurken gelen son verilere göre dolar kuru 18.08 TL seviyesinde seyrediyor. 

Merkez Bankası Aralık ayından bu yana faizleri değiştirmiyordu. Tüm dünyada merkez bankaları , enflasyona karşı faizleri arttırırken bugün açıklanan veride faizler 14'ten 13'e çekildi. Faiz kararı sonrası dolar kuru 18.13 TL seviyesine kadar yükseldi. 

Daktilo1984 Genel Yayın Yönetmeni ve Ekonomist Enes Özkan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “İnsanlar paralarının değerini enflasyona karşı korumak isterler, bunun için kullanabilecekleri çeşitli araçlar vardır. En yaygın kullanılan araç paranızı bir bankaya ödünç vermektir, buna da mevduat denir.” ifadelerini kullandı. Yani 100 liranızı mevduat hesabına yatırdığınızda banka bu paranızı kullanır ve bunun karşılığında size faiz ödemesi yapar. 

Bu faiz oranı da politika faizine göre belirlenir. Merkez Bankası politika faizini düşüründe bankalar da mevduat hesabı faizlerini düşürmek zorunda kalır. Bu durumda vatandaşların parasına göre faiz getirisi düşer. 

FAİZ DÜŞÜNCE VATANDAŞ DOLARA YÖNELİYOR

Merkez Bankası faizleri düşüürnce vatandaşlar, mevduat hesaplarına gitmektense dolar gibi diğer yatırım araçlarına yöneliyor. Bu da dolara ilginin artmasına ve dolar kurunun TL karşısında değer kazancına neden olur. Türkiye gibi ülkelerde mevduattan çıkan vatandaşlar özellikle 2 yatırım aracına yönelir. Bunlardan ilki dolar diğeri ise altın.

Özkan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İthalat yaptığınız zaman bu ithalatın bedelini genelde dolarla ödersiniz. Elinizde hazırda dolar tutmanız, sizi uluslararası piyasalara entegre ediyor. Faiz düştüğünde parasını korumak isteyenler de dolar ediyor. Dolar talebi artınca doların da fiyatı yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hissedilen enflasyon, politika faizinin , mevduat faizlerinin çok üstünde. Öte yandan TL'nin değer kaybına devam etmesi alım gücünü de azaltıyor. Dolar 10 lira iken yurt dışından 100 liraya aldığımız şeyi dolar yükselince şimdi 180 liraya alıyor. Bu da ürünleri arttırarak enflasyonu arttırıyor ve alım gücü düşmeye devam ediyor.

Dolar kuru şu sıralar 18.07 TL seviyesinde, gram altın 1023 lira seviyesinde.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç