Faiz artarsa dolar, altın ve borsa ne olur? Yükselir mi düşer mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Faiz artarsa dolar, altın ve borsa ne olur? Yükselir mi düşer mi?

Faiz artarsa dolar, altın ve borsa ne olur? Fed ve TCMB faiz kararı sonrası piyasalarda neler olur? İşte son dakika bilgileri.

Ekonomi 18 Eylül 2023 16:49 0
Faiz artarsa dolar, altın ve borsa ne olur? Yükselir mi düşer mi?

Merkez Bankası ve Fed için faiz kararı haftası: Peki faiz artarsa dolar, altın ve borsa ne olur? Yükselir mi düşer mi?

Bu hafta ekonomi yönünden oldukça yoğun geçecek. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bu hafta PErşembe günü faiz kararını verecek. Amerika Merkez Bankası ise bu hafta Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Faiz kararının açıklanmasından sonra Fed başkanı Jarome Powell kameralar karşısına geçerek açıklama yapacak. Piyasalar için oldukça önemli olacak bu açıklamada yeni faiz kararları hakkında politika açıklanacak.

Bu kararın ardından Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararları sonrası dolar, altın ve borsa ne olur? Yükseliş olur mu? Yoksa faiz artırımı sonrası piyasalarda gerileme mi olur? İşte bu konuda gelen son dakika açıklaması.

"Daha fazla faiz artırımı borsayı olumsuz etkiler. Borsa kritik yerde. Bu noktadan aşağısı satış derinleşebilir. Merkez Bankası olası 500 ve üstü faiz artışında borsanın olumsuz etkilenme durumu olur. Borsa faizi sevmez. Mevduat faizleri yükseliyor. KKM faizleri borsayı ilgilendirmiyor" diyerek açıklamasına başlayan ünlü Ekonomist Hatice Kolçak, 250 baz puanın üzerinde faiz artırımlarının borsayı olumsuz etkileyeceğini söyleyerek, "Yapılacak faiz artışı kredi faizi maliyetlerini çıkarıyor. Mevduat faizlerini yukarı çıkarıyor. Bunlar piyasayı kilitlediği için borsa sevmez. Çarşamba günü Fed'in toplantısı var. Orada da faiz artırımı beklenmiyor. Genel görüntü Fed faiz artırmayacak yönünde" dedi.

Faiz artırımı sonrası Powell'in yapacağı açıklamanın piyasaya etkisini de değerlendiren Kolçak, "Enflasyonda yüzde 2 hedefi bitecek mi? Tamemen Fed Powell'in açıklaması ve oradaki FEd üyelerinin kendi içlerinde nasıl konuştukları önemli olacak. Özellikle ABD borsasında olanlar, ons altın ve gümüşü etkileyecek. Powell'in  açıklaması şahin açıklama olursa, faiz indirmiyoruz derse, daha fazla faiz artırımı yapacağız gibi açıklama piyasasda satışa sebep olur. Ons altın biraz daha aşağıya gelir" dedi.

ALTIN NE OLACAK?

Altın hakkında açıklama yapan Kolçak, "Alım için bekleyenler 2 kademeli alım yapabilir. 1 Çarşamba 2 Merkez Bankası toplantısından sonra yapabilirsiniz. Bunu tam ayarlamak gerçekten mümkün değil. Gelelim borsaya" dedi.

Kolçak faiz artırımlarının fazla olması durumunda piyasanın sıkışacağını ve borsaya olumsuz etki olacağı bildirildi.

Faiz artırımının yüksek olması durumunda doların güçlü şekilde devam etmesi beklenir. Faiz artırımının az olması durumunda ise dolarda gevşeme olur.

Finans7.com | Ankara - Sorumluluk reddi beyanı: Tüm veriler ve bilgiler, yalnızca bilgilendirme amacıyla "olduğu gibi" sağlanmış olup alım satım amaçlı veya finansal, yatırım, vergi, yasal, muhasebe ya da diğer konularda tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen her türlü alım satım işleminden önce fiyatları doğrulamak için aracı kurumunuza veya mali temsilcinize danışın. Finans7; yatırım danışmanı, mali danışman ya da hisse senedi aracısı değildir. Veri ve bilgilerin hiçbiri, bir menkul kıymetin ya da finansal ürünün satın alınmasına, satılmasına veya tutulmasına yönelik Finans7.com tarafından yapılan bir yatırım tavsiyesi, teklif, öneri ya da talep değildir. F7 Teknoloji herhangi bir yatırımın tavsiye edilebilirliği veya uygunluğu konusunda herhangi bir taahhütte bulunmaz.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç