Fahiş aidata son geliyor: Site aidatları ve yönetimlerine neşter
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Fahiş aidata son geliyor: Site aidatları ve yönetimlerine neşter

Fahiş site aidatlarına neşter geliyor. Gelecek yeni düzenleme ile aidatlara ve site yönetimine köklü düzenleme geliyor.

Emlak 8 Ağu 2023 08:18 2
Fahiş aidata son geliyor: Site aidatları ve yönetimlerine neşter

Fahiş aidatlara neşter geldi. Düzenleme yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlığı tarafından düzenleme hazırlandı. Hazırlanan düzenlemeye baktığımızda artık herkesin site yönetemeyeceği, köklü düzenlemelerin geleceği bildirildi.

Yeni dönemde torpil ve şaibenin ortadan kalkacağı, sertifika alanların tesis yönetim şirketlerinin site yönetimine aday olabilecek. Şirketlerin denetimleri de bakanlık bağımsız denetçileri tarafından yapılacak. Site bütçeleri, paranın nereye harcandığı ve diğer masraflar ile gelirlerin hepsi senelik denetlenecek.

Artık sitelerin yönetiminin kat malikleri kafalarına göre atamayacak. Mafya gibi örgütleşen site yönetimleri son bulacak. Bakanlık tarafından yetkilendirilen, mesleki yeterlilik sertifikasına sahip firmalar siteleri yönetebilecek.

25 milyon vatandaşın aidat ödediği ve bu nedenle yapılacak düzenlemenin dikkatlice hayata geçmesi bekleniyor. Aidatların artması ile kiracılar, ev sahipleri ve yöneticiler arasında yaşanan gerilmelerin, tartışmaların da bu düzenleme sonrası bitmesi bekleniyor.

İstanbul'da bazı yerlerde aidatlar 10 bin liraları bulurken lüks villaların olduğu butik sitelerde ise 20 bin ile 36 bin lira arasında aidatlar değişiyor.

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı yaptığı son dakika açıklamasında düzenlemenin sorunları ortadan kaldıracağını söyleyerek, "Yetki belgesi olmayan hiç kimse sitelerde yöneticilik hizmeti veremeyecek. Müteahhitlikte karne çıkarılmıştı, burada da karnesiz hiç kimse konutlarda hizmet veremeyecek" dedi.

FAYDALARI NE OLACAK?

Sandalcı açıklamasının devamında düzenlemenin faydalarına değindi ve "Kat maliklerinin 'ödediğim aidat nereye gidiyor' diye endişelenmeyeceği yeni bir sistem kurulacak. Aidatların hangi dönemde artırılması ve neye göre belirlenmesi gerektiği konusu açık bir şekilde ortaya konacak. Adli sicil şartı getirilecek" ifadelerini kullandı.

Son yapılan asgari ücret zammı yüzde 34 seviyesindeydi. Bunun üzerine aidatlara yüksek oranda zamlar geldi. Bazı yerler yüzde 70'lere varan zamlar yaptı. Düzenleme ile yüksek zamlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan zam sınırı uygulaması başlayacak.

Sizce yapılacak bu düzenleme, fahiş aidat sorununu ortadan kaldırır mı? Nasıl bir düzenleme olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. Kadın erkek diğer vatandaşlarla tanışmak ve bilgi alış verişi yapmak için konut grubumuza > TIKLA KATIL

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
aidat birkisim destekçi ile yöneticilerin kafasına göre çok arttırılıyor.
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Aidatlara düzenleme acilen getirilmeli, insan kendi evinde kiracı gibi.