EYT'liler emekli olunca ne kadar maaş alacak? sorusuna ilk cevap: En düşük maaşı alabilirler
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

EYT'liler emekli olunca ne kadar maaş alacak? sorusuna ilk cevap: En düşük maaşı alabilirler

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi meclise geliyor. Peki EYT'liler emekli olunca ne kadar maaş alacak?

Emekli Haberleri 9 Ocak 2023 22:18 2
EYT'liler emekli olunca ne kadar maaş alacak? sorusuna ilk cevap: En düşük maaşı alabilirler

EYT'lilerin alacağı emekli maaşı ne kadar olacak?

Emeklilikte yaşa takılan 2 milyon 250 bin vatandaş için açıklamalar geldi. Erdoğan bugün yaptığı açıklamada yaş şartının kaldırıldığını ve milyonlarca kişinin emekli olacağını söyledi. Erdoğan açıklamasında EYT yasasının yakın zamanda meclise sunulacağını söyledi.

NE KADAR MAAŞ ALACAKLAR?

EYT Yasası ile emekli olacakların alacakları maaş ile ilgili açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, yüksek ihtimalle EYT'lilerin en düşük emekli maaşını alacaklarını söyledi ve "Türkiye’de sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminin köklü sorunları vardır. Sorun sadece 8 Eylül 1999 öncesiyle sınırlı kalırsa ciddi bir adaletsizlik ve dengesizlik ortaya çıkacaktır. EYT düzenlemesi yapılırken emekli aylıklarının hesaplama koşulları değişmezse EYT’liler çok düşük aylık almak durumunda kalacaktır. Bu nedenle EYT sorunu çözülürken emekli aylığı bağlama sistemine ilişkin adaletsizlik de giderilmek zorundadır. EYT ile emeklilik sisteminde esaslı sorunlara çözüm getirilmelidir. Aynı koşullarda prim yatırıp ve çalışıp farklı emekli aylığı alanlar arasındaki farklar giderilmeli ve intibak düzenlemesi mutlaka yapılmak zorundadır" dedi.

EYT'lilere verilecek promosyon da belli oldu. >>> TIKLAYIN

ABO AÇIKLAMASI

Kaya açıklamasının devamında "Aylık bağlama oranı eski haline dönmeli" dedi ve şu değerlendirmede bulundu: "AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında en düşük işçi emeklisi aylığı, asgari ücretin yaklaşık yüzde 40 üzerindeydi. Bugün en düşük işçi emeklisi aylığı, asgari ücretin yaklaşık yarısına denk gelmektedir. Emekli aylığındaki bu kaybın ana nedeni 1999 ve 2008 yıllarında yapılan yasa değişikliğidir. Bu yasa değişikliği ile ‘Aylık Bağlama Oranları’ yüzde 70-75 seviyelerinden yüzde 35-40 seviyelerine düşmüştür. ‘Aylık Bağlama Oranları’ eski düzeylerine çekilmelidir. 2008’de yapılan yasa değişikliği ile emekli aylıklarının alt sınırı kaldırıldı. Alt sınır geri gelmeli ve bu alt sınır asgari ücret olmalıdır. Ocak 2023 itibariyle emekli aylığının alt sınırı dosya bazında Hazine katkısıyla 5.500 TL’ye yükseltilecektir. Bu, asgari ücretin yüzde 35 altına karşılık gelmektedir. Üstelik bu uygulama emekli aylık ve gelirlerinin bu düzeyine çekilmesi anlamına gelmiyor. Emekliler kök aylıklarına zam alıyor ve aradaki fark Hazine tarafından karşılanıyor. Bu kamuoyunda önemli bir yanılgıya yol açıyor. Emekli aylıklarının bu seviyeye çekildiği algısı yaratılıyor. Oysa gerçek böyle değil. Bu alt sınır uygulaması çarpık sonuçlar yaratıyor, emekliler arasında dengesizliğe yol açıyor. Örneğin 2022 Aralık ayı itibariyle 3.500 TL’ye yükselmiş olan emekli, ocak ayında yüzde 57 zamla 5.500 TL aylık alacakken, aylığı 4.250 TL olan emekli sadece yüzde 30 zam alacak. Bu çarpık uygulama giderilmelidir"

STAJ VE ÇIRAKLIK

Kaya açıklamasının devamında staj ve çıraklık sürelerine de değindi ve "EYT’liler, stajyerlik ve çıraklıkta staja başlama süresinin de saydırılmasını talep etmektedir. Deprem bölgesinde yaşayanların sigortaya girişlerinin geç yapılmasından kaynaklı mağduriyetlerinin de giderilmelidir" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 15 Ay Önce
emekli nezaman rahat edecek yapılan zam yetersiz
Ziyaretçi 15 Ay Önce
Gelen 2000 liralık zam mevcut maaşlara eklenmeli 4200 lira maaşım var 6200 olmalı 5500 de kalırsa adalet nerde.....