Evlenen kadınlar, artık kızlık soyadını kullanabilecek: Tarih belli oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Evlenen kadınlar, artık kızlık soyadını kullanabilecek: Tarih belli oldu

Son dakika haberi: TBMM'ye gelecek yeni düzenleme ile artık kadınlar, bekarlık soyadını kullanabilecek.

Haberler 26 Ocak 2024 0
Evlenen kadınlar, artık kızlık soyadını kullanabilecek: Tarih belli oldu

Evlenen kadın, kendi soyadını kullanabilecek: Tarih açıklandı.

AYM, geçen aylarda Türk Medeni Kanunu'nujn evlenen kadının kocasının soyadını alacağı ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra tek başına kullanamayacağını öngören 187. maddesinin ilk cümlesini iptal etmiş ve TBMM tarafından kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme yapılmasını isteyerek 9 aylık süre vermişti.

Geçen Nisan ayında verilen karar sonrası 9 ay 28 Ocak'ta doluyor. TBMM'nin bu süreçte gerekli düzenlemeyi yapması gerekiyordu. Ancak yapılan açıklamada düzenlemenin yeni yargı paketinde yer alacağı bildirildi. Yeni yargı paketi ise hala meclise gelmedi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazan Moroğlu, yeni düzenlemenin nasıl olacağını söyledi ve bu konuda uzun süredir mücadele verdiğini söyledi.

Moroğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kadının soyadı, benim yüksek lisans tezim. 1999'da yayınlanmıştı. Kadın hukukunda ilk akademik araştırmaydı. O gün bugün soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi 25 yıldır sürdürüyorum" ifadelerini kullandı.

NASIL OLACAK?

28 Ocak tarihinde AYM'nin verdiği süre doluyor. Ancak TBMM hala düzenleme yapmadı. Şubat ayında meclise gelecek 8. Yargı Paketi ile söz konusu düzenleme yapılacak.

Düzenleme sonrası artık kadınlar kızlık soyadı olarak bilinen kendi soyadını kullanabilecek.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç