Evini kiraya vermeyip boş bekletenlere vergi geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Evini kiraya vermeyip boş bekletenlere vergi geliyor

Aldığı evi daha yüksekten kiraya vermek için boş bekletenlere ek vergi geliyor. İşte yeni emlak düzenlemesi.

Emlak 9 Haz 2024 9
Evini kiraya vermeyip boş bekletenlere vergi geliyor

Evini boş tutup kiraya vermeyenden de vergi alınacak.

Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekçi bugün kaleme aldığı yazısında hükümetin yeni vergi düzenlemesi üzerinde çalışmalara başladığını ve torba kanun ile konut sektöründe önemli düzenlemeler yapılacağı bildirildi.

Yapılacak düzenlemenin taslak çalışması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu ve sunulan taslağa göre tapu harçları, emlak vergileri evin belediye tarafından belirlenen rayiç bedeli üzerindne değil artık evin esas değeri üzerinden alınacak.

Bu düzenleme ile evi olanlardan ciddi vergiler alınacak ve devlet ciddi oranda bir gelir elde edecek.

Bu kapsamda Tapu'da yeni bir sistem kurulacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre edilecek gayrimenkul değer bilgi merkezinde ekspertiz raporları yer alacak. Taşınmazlarla ilgili hazırlanacak ekspertiz raporuna göre bölge bölge konut fiyatları tespit edilecek ve ekspertiz raporu sonrası konut fiyatları sistemde görülecek.

Sistemdeki konut fiyatları üzerinden emlak vergisi, tapu harcı gibi ödemeler yapılacak.

BOŞ EVİ OLANLAR DA VERGİ VERECEK

Konut kiraları 2 yılda yüzde 200'den fazla yükseldi. Konut fiyatları da aynı oranda yükselirken artık değil ev almak, ev kiralamak bile olduklça sıkıntılı bir hal almış durumda. Hal böyle olunca konutta kiralık evlere ciddi oranda ilgi oldu. Konut alamayanlar kiralık evlere yönelince kiralar ciddi oranda arttı.

Bazı ev sahipleri de yüksek enflasyon ortamında evlerini şimdi kiraya vermektense birkaç ay sonra kiraya verip daha fazla kira geliri elde etmeyi planlıyor. Bu kapsamda ülke genelinde 600 boş ev var.

Boş evler kiraya verilmeyince kiralık ev sayısı azalıyor ve kiralar daha da artıyor. Hükümet bu konuya el atıp evini boş tutanlardan vergi alacağını bildirdi. Sektör kaynakları, boş ev sayısının 600 bin civarında olduğunu söyleyerek, "Bu kadar insan kiralık konut ararken 600 bin konutun boş tutulması normal değil. Boş konut vergisi dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor" dedi.

Boş evlere vergi getirilmesi sonrası bu 600 bin konutun kiralık ilanlara çıkması ve kiraların da bu şekilde dengeye oturtulması bekleniyor. Kadın erkek konut grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

Yorumlar (9)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 48 Gün Önce
yillardir yan binamda bos daire var kac kez sorduk adam kiraciyla ugrasamam deyip vermiyor hadi tek tek bulun doguda butun evler bos ve heryil kiraciyi ev sahibi cikarip daha cok pahaliya veriyor bizlerde burda görev icin omrumuz curuyoruz
Ziyaretçi 48 Gün Önce
şu torba yasasına birde bayanların yaş sınırı 50olsa elli yaşında emekli olsak
Ziyaretçi 48 Gün Önce
bu pahalilikta olan fakire fukaraya oluyor asgari ücretle geçinen diye uğraş dur market pazar fiyatlarını görünce cinnet geçiriyorum hiç bir şeyin yanına yaklaşılıyor alamıyorum bakıp geçiyorum Allahım yar ve yardımcımiz olsun inşaallah 😔
Ziyaretçi 48 Gün Önce
ne yapacağını sabit devlet
Ziyaretçi 48 Gün Önce
kardeşim adamın 50 tane dayresi var adam kiraya vermiyor ve satmiyorda çünkü adamın ihtiyacı yok çünkü devlet benim emekli hakkımı bunlara haybe ha etti ben bu ak Parti'ye 20 yıl oyumu verdim ben bunları gormekmi verdim bu oylarımi yazıklar olsun adam 50 tane kurbanlık kesiyor ben bir emekli olarak kurban kesemiyorum yazıklar olsun böyle adelete