Evde sabun paketleme ile para kazanın diyerek dolandırdılar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Evde sabun paketleme ile para kazanın diyerek dolandırdılar

Evde sabun paketleme işi adı altında birçok ev hanımı dolandırıldı. Siz de dolandırılmamak için uyarıları dikkate alın.

İş Dünyası 28 Mayıs 2024 0
Evde sabun paketleme ile para kazanın diyerek dolandırdılar

Evde sabun paketleme işi adı altında ev hanımları dolandırılıyor. Adları kara para aklamaya karışıyor.

Eskiden internet üzerinden iş ilanları oldukça fazlaydı. Yayınlanan ilanlarda evde sabun paketleme, poşet paketleme, hediyelik paketleme, nikah şekeri paketleme gibi işlerle birçok vatandaş, evlerinden çalışarak para kazanabiliyordu. Son dönemlerde bu tür iş ilanlarıoldukça yaygınlaşmaya başladı. Ancak artık iş yerine bu yöntem dolandırıcılık için kullanılıyor.

Hedef kitle olarak ev hanımlarını seçen dolandırıcılar, geçim sıkıntısının olduğu şu günlerde evden çalışarak ev ekonomisine üç beş kuruş katkı sağlamak isteyen ev hanımlarını dolandırıyor.

Sosyal medya platformları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla evden sabun paketleme başta olmak üzere birçok iş verileceğini söyleyen dolandırıcılar, 36 bin liraya kadar maaş vaadi ile birçok kişiyi kandırıyor.

Evden çalışarak para kazanmak isteyenler ise bunun eşsiz bir fırsat olduğunu belirterek başvuru yapıyor. Ancak ilk aşamada bazı dolandırıcılar giriş ücrei olarak bir miktar para istiyor. Hatta sahte vergi levhaları bile göndererek kişiyi inandırmaya çalışıyorlar.

Para gönderildiğinde ise bu kişiyi engelliyorlar.

Bir diğer yöntemde ise kişiden İBAN isteniyor ve paranın bu hesaba yatırılacağı belirtiliyor. Yasa dışı bahis sitelerinden elde edilen gelirler bu hesaplara aktarılıyor ve fazla para gönderildiği söylenerek para isteniyor. Bu şekilde ev hanımlarının adı kara para aklamaya karışıyor.

Para gelen hesap o olduğu için suça ortak oluyor. Para benim değil başkasının dense bile resmi kayıtlar nedeniyle kişinin de başı yanıyor.

ADLİ BİLİŞİM UZMANI, TEHLİKEYE DİKAKT ÇEKTİ

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Evde sabun yapımı, boncuk, tespih çizimi, yapımı gibi belli dolandırıcılık yöntemlerini kullanarak reklamlar çıkıyorlar. Özellikle ev hanımları ev gelirlerine destek çıkmak için gelir sağlamak adına iyi bir niyetle bu reklamlardaki iletişim numaralarını arıyor ve bu iletişim numaraları arandıktan sonra vatandaşlardan kapora adı altında bir ücret istiyorlar ve daha sonra bu ücretin ardından bir çok ürün gönderileceği vaadi ile kargo ücreti talep ediliyor. Kargo ücretleri normal bir şekilde değil, 5 bin ile 10 bin lira arasında bir ücret talebi oluyor. Bu ücret de verildiğinde üstüne kargo sigorta teminatı isteniyor. Bu teminat istendiğinde ‘işi büyütürüz, siz iyisiniz’ şeklindeki ibarelerle kredi çektirilip kendilerine para yatırılıyor"

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç