Evde doğalgaz patlaması neden olur? Sızıntı nasıl anlaşılır?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Evde doğalgaz patlaması neden olur? Sızıntı nasıl anlaşılır?

Doğalgaz patlaması neden olur? Doğalgaz patlaması olmaması için yapılması gerekenler nelerdir? Doğalgaz sızıntısı nasıl hissedilir?

Bilim ve Teknoloji 29 Eylül 2023 08:16 0
Evde doğalgaz patlaması neden olur? Sızıntı nasıl anlaşılır?

Doğalgaz patlaması neden olur?

Dün İstanbul'da bugün Ankara'da iki feci olay meydana geldi. İstanbul'da yaşanan feci olayda Şirinevler'de doğalgaz patlaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. ORtalığın savaş alaına döndüğü patlama sonucu evde büyük hasar meydana geldi.

Daha dün yaşanan bu olaydan sonra bir olay daha meydana geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre Ankara'nın Mamak İlçesi'nde 6 katlı bir binaın giriş katında doğalgaz patlaması meydana geldi. Yaşanan patlama sonucu 1 kişi hayatını kaybederken bölgede yine ciddi hasar olduğu görülüyor.

Art arda meydana gelen doğalgaz patlamaları sonucu vatandaşlar, doğalgaz patlamalarının neden kaynaklandığını, patlamaların neden olduğunu araştırmaya başladı. Peki doğalgaz patlaması neden olur? Kombi patlamasının nedenleri nedir? Patlama olmaması için neler yapılmalı? İşte detaylı bilgiler:

DOĞALGAZ PATLAMASI NASIL OLUR?

Hidrokarbon esaslı olan doğalgaz renksiz kokusuz ve zehirsizdir. Ancak havadan daha hafif olan bu gaz, sızması durumunda havada toplanıyor. Kapalı hacimde 5-15 oranında havayla karışması durumunda ateş ya da kıvılcımla temas etmesi halinde patlama olur. Bu yüzden doğalgazla çalışan cihazlarda gaz sızıntısı kesinlikle olmaması gerekiyor.

Gaz oranının yükselmesi durumunda oksijen azalır ve oksijensiz kalan kişide halsizlik başlar. Buna karşın vücutta laktik asit salgılanır ve bu da kaslarda kramplar yapar. Vücut kasılır ve hareket zorlaşır. Bu ortamda durulmaya devam edilmesi durumunda solunum felci yaşanabilir.

PEKİ DOĞALGAZ PATLAMASI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Peki doğalgaz patlaması nasıl önlenir? Uzmanlar yaptığı açıklamada doğalgazın hafif olması nedeniyle evlerde doğalgaz kullanılan alanlarda kükürt kokusu alınması durumunda vananın hemen kapatılması gerekitğini söyledi. Koku hissedilirse lamba yanıyorsa yanmaya devam etmeli, eğer lamba kapalıysa açılmamalıdır. Açılması ya da kapanması durumunda çıkan kıvılcım patlamaya neden olabilir. Elektrikli aletlere kesinlikle dokunulmaması gerekmektedir.

Vana kapatıldıktan sonra pencereler açılmalı ve dışarı çıkarılmalı ve ana vana da kapatıldıktan sonra yetkililere haber verilmelidir. Öte yandna kombi çıkışlarının dışarıda olması gerekiyor.

DOĞALGAZ SIZINTISINI TESPİT ETMENİN YOLU

Eskilede tüp sızıntıları çakmakla test edilirdi. Ancak bu çok tehlikeli bir yoldur. Teknolojinin geliştiği bugünlerde doğalgaz kokusunu alabilen cihazlar üretilmiştir. Alacağınız doğalgaz alarm dedektörü ile sızıntı olması durumunda erkenden haberdar olabilirsiniz.

İşte doğalgaz patlamaları ile ilgili diğer bilgiler ve patlama nedenleri ile patlamaya karşı alınabilecek önlemler.

Son dakika haberleri için finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç