Ev satılırsa kiracı ne olur? Yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ev satılırsa kiracı ne olur? Yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Son dakika haberi: Evin satılması durumunda kira kontratı ne olur? Evi yeni alan kişi, kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Emlak 10 Haz 2023 16:22 12
Ev satılırsa kiracı ne olur? Yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Ev satılırsa kira kontratı ne olur?

Son yıllarda konut piyasasında fiyatlar her geçen artıyordu. Son dönemlerde fiyatlar yataya bağlarken fiyatların ciddi seviyeye kadar çıkması, kiracıları da oldukça zor durumda tutuyor. Daha önce hükümet, kira fiyatlarında fahiş artışın önüne geçmek için yüzde 25'lik zam sınırı getirirken boş evlere sınırlama gelmemesi nedeniyle ev kira fiyatları rekor seviyelere kadar çıktı.

Ev sahipleri, mevcut kiracılara en fazla yüzde 25 zam yapabiliyorken bu sınırlamaya takılmak istemeyen ev sahipleri, türlü yollar deniyor ve türlü yollarla kirayı fahiş seviyelere kadar çıkarıyor. Ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarmak için evi birinci dereceden akrabasına ya da bir arkadaşına satıyor. Evin satışı sonrası yen iev sahibi, düşük fiyatta kirada oturan kiracının çıkmasını istiyor. Kira kontratı yenileme yoluna da gidilebiliyor. Evi yeni alan kişi yüksek kira istiyor.

Bu konuda bir açıklama geldi. Ünlü Hukukçu Yıldırım Keser yaptığı açıklamada durumun sanıldığı gibi olmadığını, maliklerin kiraya veren olarak bir başkasına evi satmasının mevcut kira sözleşmesini ortadan kaldırmak için yeterli olmadığını açıkladı.

Malikin ölmesi durumunda mirasçıların kanun gereği sözleşmenin tarafı haline gelebileceği, bu kapsamda bile kiracının çıkarılamayacağına yer verildi. Keser yaptığı açıklamada evin satılması durumunda eski malikin de ancak kanunda sayılan sınırlı sebeplerden birine dayanarak tahliyetalebinde bulunabileceğini söyledi.

Bu durumda kiracıların yapması gereken şeyleri de açıklayan Keser, “Dikkat edecekleri husus yeni malikin sözleşmenin devamı için rıza göstermesi aranmaz. Bu nedenden dolayı ‘yeni malikle anlaşamıyoruz tahliye etmeliyiz’ düşüncesine kapılmamaları gerekir. Yeni malik kira sözleşmesi ile bağlıdır" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (12)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 10 Ay Önce
Oldu olacak tapuyu da kiracıya devredelim. Olsun bitsin!
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Ev sahibi evi satarsa bir ay içinde tebligat yazması lazım ve sonra evden çıkması için 6 ay süresi var ondan önce evden asla ne satan ne alan süre bitmeden çıkartamaz
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Mahkeme kararı olmadan ne sebep olursa olsun inanmayın ve çıkmayın,vtn haini bunlar
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Devlet hiçbir fiat artişına müdahale edemezken,kendiside kamuya verdigi hizmet bedellerini istedigi gibi ayarlarken; toplumsal konu olmuş kira fiatlari uzerinde bir zorlamaya gitmek mumkün olmamalıdir.Ev maliyet ve piyasa fiatlari devletin yaptiğı yanlış uygulamalarin neticesi iken;etin,sütün ,ekmegin ,benzinin,mazotun,kkm ve diger faizlerinve tüm gıda ve diger mallarin satiş fiatlari ortada iken ,sadece kira fiatlarina dur demeyi düşünmek,abesle iştigaldir...
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Çıkmalı gerek