Ev sahipleri 1 Temmuz'u beklemeye başladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ev sahipleri 1 Temmuz'u beklemeye başladı

Konutta yeni dönem başlıyor. 1 Temmuz'da kira yüzde 25 zam sınırının kalkmasını bekleyen ev sahipleri, kolları şimdiden sıvadı.

Emlak 28 Mayıs 2024 0
Ev sahipleri 1 Temmuz'u beklemeye başladı

Ev sahipleri 1 Temmuz'u bekliyor.

Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde kapsamında konut kira fiyatlarında 2 senedir yüzde 25'lik artış uygulanıyor. Söz konusu artış ilk olarak 1 yıllığına getirilmişti. 1 Temmuz 2022'te başlayan uygulama geçen sene uzatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı son açıklamada kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılacağını söyledi. 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra artık kira zamları 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek.

SEKTÖR YETKİLİLERİ YORUMLADI: EV SAHİPLERİ 1 TEMMUZ'U BEKLİYOR

1 Temmuz 2024 tarihine 1 aya yakı nzaman kala boş olan birçok konut için ev sahipleri harekete geçti ve 1 Temmuz sonrası konutlarını kiraya verecekler. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Emlak Uzmanı Olcay Selvi, zaten uyulmayan yüzde 25 zam sınırının ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıkları artırdığını söyledi.

1 Temmuz tarihi itibarıyla 12 aylık enflasyon ortalamasına göre kira zammının belirleneceğini söyleyen Selvi, "Kira artışları enflasyon oranlarına göre belirlendiğinde boş bekletilen konutlar da kiraya verilerek konut arzına katılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

KİRA NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

Kira zammının yeni dönemde nasıl olacağına dair değerlendirmede bulunan Selvi, "Sınırlamanın kaldırılmasıyla son 12 aylık TÜFE oranları ortalaması baz alınarak kira zamları belirlenecek. 12 aylık TÜFE oranının altında zam yapılabilecek ama yukarısı kanunen yasak. Kira kontratları kendini tekrar eden süresiz kontratlardır ama üzerinde 1 yıl yazar. Kendini tekrar eden sözleşme olduğundan 5 yıl sonrasında sözleşmede kira tekrar belirlenebilir, mal sahibinin hakkı vardır. 11’inci yıl itibarıyla da kiracı şartsız çıkarılabilir" dedi.

Kirada zam sınırlaması nedeniyle 180 binden fazla ev sahibi davacı sorunu yaşandığnı, bunun yargıya taşındığını söyleyen Selvi, ‘‘Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları nedeniyle adliyelerde yoğunluk oluştu. Son 1 senede 180 bine yakın dava açıldı. Bu davalardaki yoğunluktan dolayı diğer davaları da aksattı. Ev sahipleri ve kiracılarla ilgili kanunlarda iki tarafa da yardımcı olmak gerekiyor’’ şeklinde konuştu. Kadın erkek konut ve arsa grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç