Ev Sahibi ve Kiracılar Dikkat: Kiraları Düşürecek Yeni Sistem Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ev Sahibi ve Kiracılar Dikkat: Kiraları Düşürecek Yeni Sistem Açıklandı

Son dakika haberi: Kiraları düşürecek yeni formül az önce açıklandı. İşte geçici olarak yürürlüğe girecek yeni sistem.

Emlak 1 Haz 2022 14:06 3
Ev Sahibi ve Kiracılar Dikkat: Kiraları Düşürecek Yeni Sistem Açıklandı

Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren düzenleme belli oldu. Açıklama yapan Bekir Bozdağ, "Oran üzerinden bir belirleme yapacağız. Miktar üzerinden değil. Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin makul olacağını düşünüyoruz. Oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır." ifadelerini kullandı.

Bir basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kira düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Kiralarda geçici düzenleme yapıldığını söyleyen Bakan Bozdağ, çalışmaların büyük oranda tamamlandığını söyledi ve denetim mekanizması konusunda çalışmaların başladığını söyledi. 

KALICI DEĞİL GEÇİCİ DÜZENLEME

Yeni düzenleme hakkında açıklama yapan Bakan, "Oran üzerinden bir belirleme yapacağız. Miktar üzerinden değil. Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin makul olacağını düşünüyoruz. Oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır." dedi ve son aşamada olduklarını, geçici bir düzenleme olacağını söyledi.

Süre bittikten sonra, enflasyon makul seviyelere indikten sonra düzenleme yürürlükten kaldırılacak. 

KİRA ZAM ORANI SABİT OLACAK

Kira zam oranı hakkında gelen "Değişken bir oran mı olacak?" sorusuna Bakan Bozdağ, "Şimdi sabit bir oran olacak. Yine TÜFE vesaire gibi bir esas alınacak ama oran dediğimizde şu anda bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi." şeklinde cevap verdi.

KİRACI İLE EV SAHİBİ ARASINDA...

Kiralık evlerle iligli bazı başlıklar üzerinde durduklarını söyleyen Bakan, başlıkları şu şekilde verdi:

Birinci başlık ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiraya tutacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül

İkinci yol ise araculucu. Kiracı ile ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklar arabulucu ile çözülecek.

Ev sahiplerinin ve kiracıların hukukunu koruyan, külfeti paylaştıran bir formülü ortaya koyulacak.

FIRSATÇILAR

İlk defa kiraya verilecek yerlerle ilgili konuşan Bakan, "Geçici olmak kaydıyla bir formül üzerinde çalışılıyor. Avrupa'nın bazı ülkelerinde uygulanan formüller var. Evin maliyeti üzerinden, emlak değeri üzerinden bir oranlamayla hesap yapan ülkeler var. Vergi geliri üzerinden oranlamayla hesap yapan yerler var. Bu konuda dünyada muhtelif örnekler var. Biz bu örnekleri inceliyoruz. Bize yakın, toplumumuzun kabul edebileceği, doğru olduğunu düşündüğümüz örneklerden istifade edebiliriz. Hollanda'da ve başka ülkelerde bu anlamda birtakım düzenlemeler var. Ev sahibinin hukukunu da kiracının hukukunu da koruyacak. Böylesi bir zamanda fırsatçılık yaparak, fahiş fiyatla hak etmediği kira bedeli almak isteyenin önüne geçilecek. Yoksa hak ettiği kira bedelini herkes alacak. Ülkedeki artan fiyatlar nedeniyle hak etmediği bir kirayı almaması sağlanacak. Yoksa herkes evini dilediği gibi kiraya verecek. Ona bir müdahale yok." dedi ve bir çerçeve çizildiğini, çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Yeni çalışmada "İlk defa kiraya vermede de devam eden kira sözleşmesi içerisinde kira artırımında da belli bir oranın konmasının faydalı olacağı değerlendirildi."  denildi.

Özetlemek gerekirse , kira zamlarında sabit bir oran belirlenecek. Belirlenecek sabit oran üzerinden kira zammı yapılabilecek.  Kiracı ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar arabulucuda çözülecek. Normale geçildiğinde ise eski sistem geri gelecek. Bunları denetlemek için bir mekanizma oluşturulacak. Açılacak ekran ile bu konudaki şikayetler toplanacak.

Düzenlemede son rötuşlar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bu düzenleme resmen yürürlüğe girecek.

Sizce bu düzenleme faydalı olacak mı? Kiraları düşürecek mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Millet yapacağı zamı yaptı zaten
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Evet ev sahipleri evlerinin deyerinde fais fiyat söylüyorlar şimdi ev sahibim beni çıkarıyor evi saticam diyor ne yapmam gerekiyor
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
DÜŞÜRMENİN TEK YÖNTEMİ MÜLTECİLERİN TAMAMININ GÖNDERİLMESİ…