Ev kiralarına yüzde 65 zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ev kiralarına yüzde 65 zam

Kirada yüzde 25 zam sınırının ortadan kaldırılması ile yeni kira zammı en az yüzde 65 civarında olacak.

Emlak 6 Haz 2024 16
Ev kiralarına yüzde 65 zam

Son dakika: Kirada yüzde 25 zam ile ilgili açıklama geldi. 1 ay sonra yüzde 65 zam olacak.

Mehmet Şimşek'in yüzde 25 kira zammı uzatılmayacak açıklamasından sonra son dakika açıklaması geldi. Sektör yetkilileri yaptığı açıklamada 1 Temmuz'dan sonra sürecin nasıl olacağına dair detaylara yer verdi ve önemli uyarıda bulundu.

Düzenleme devam etmeyecek ve 1 Temmuz'dan sonra kira zamları eskiden olduğu gibi ortalama enflasyona göre belirlenecek.

Haber Global'e açıklamada bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, yüzde 25'lik kira zammına zaten uyulmadığını söyledi ve "Ev sahipleri genelde bu sınırın üzerinde hareket etti. TÜFE sistemi geldiğinde anlaşmazlıklar azalabilir. Ancak bu sisteme dönüş ile kirası düşük kalan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki fark azalacak. Bu durum mal sahiplerinin evlerini kiraya vermekten kaçınmasına ve bu yerleri satışa koymalarına neden olmuştu. Bu nedenle düzenleme kalktığında konuttaki arz kısmen de olsa arttırılabilir" ifdelerini kullandı.

EV KİRALAYACAKLAR ACELE EDİN

Ev sahiplerinin 1 Temmuz tarihine kadar evlerini boş tuttukları yönündeki iddialara cevap veren Özelmacıklı, "İstanbul'da metrekare fiyatları yükseldi. 100 metrekare için 20 bin TL kira söz konusu, mal sahiplerinin temmuzu bekleme ihtiyacı yok zaten bu sınır gelmezse TÜFE üzerinden kira zammı yapacaklar. 2023 yılında 120 bine yakın ev sahibi kiracı davası açıldığını biliyoruz. Bu süreçte ev kiralamak isteyenler hızlı olmalı. Kiralık daire sayısı az. Tayin durumları, yatırımcının kiraya vermek için daire almaması, ek emlak vergileri derken özellikle Eylül'e doğru konutta tansiyon yükselir" ifadelerini kullandı.

NE KADAR ZAM GELECEK?

TÜFE rakamlarına değinerek açıklamasını sürdüren Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, yüzde 25 zammının kalkmasından sonra kiraya ortalama yüzde 65 civarında zam geleceğini söyleyerek, "Bu orana rağmen piyasa ortalamasında kalacak kiracılar mevcut, ev sahipleri de uyarlama davası açabilirler. Bu sınıra zaten uyan kişiler de çok az sayıda" ifadelerini kullandı.

AVUKATLAR NE DİYOR?

Avukat Sinan Keskin, kiralar ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Ekonomide olduğu gibi, konut piyasasının da normalleşmenin başlaması gerekiyor. Yüzde 25'lik kira zammı kısıtlaması, kiracı mağduriyetinden; ev sahiplerinin mağduriyetine doğru evrilmiş durumda. Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışları yapılabilecek. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları durumunda; eksik ödenen bedelden dolayı haklarında icra takibi başlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılır"

YÜZDE 65 ZAM GELİRSE NE OLUR? İŞTE HESAPLAMASI

Ortalama TÜFE'ye göre enflasyonun belirlenmesi durumunda 10 bin lira olan kira 16 bin 500 liraya kadar çıkabilir. 20 bin lira olan kira ise 33 bin liraya çıkar. 15 bin lira olan kira 24 bin 750 lira seviyesine çıkar. 25 bin olan 41 bin 250 lira olur. 30 binlik kira ise 49 bin 500 lira olur.

Yorumlar (16)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 50 Gün Önce
Kiraladığımız evin duvarlarını yalayarak doyuralım karnımızı..!Yahu eldeki parayı ev sahibine verelim,aç ve açıkmı gezelim..?Nereye gidiyor bizim Milletçe halimiz.Evi olmayan gebersin gitsin kimin umrunda misali bir düşünce.Sanki maaşlara gelen zamlar %200’de biz ev sahiplerine zam yapmama derdindeyiz.Kiraya zam %65 yap,yiyene içme,elektrik su yol d.gaz eeeeeee bunlara kalmadı para.Kopsun kıyamet Allahım daha fazla bu dünyayı solumak ve insanlıktan çıkmak istemiyorum..Bugüne kadar verdiğim oyları ve hakkımı helal etmiyorummmmmmmm
Ziyaretçi 51 Gün Önce
Bu kiralara acil çare bulun böyle olmaz iyice ev sahiplerini kudurtup üzerimize salacaksınız
Ziyaretçi 51 Gün Önce
Vallahi bu artan kiralara bi çare bulsunlar öyle serbest olursa bu milletin sonu gelir bu zanda memur kirayı vermekte zorlanırken askari ücretli ne yapsın
Ziyaretçi 51 Gün Önce
Vallahi bu artan kiralara bi çare bulsunlar öyle serbest olursa bu milletin sonu gelir bu zanda memur kirayı vermekte zorlanırken askari ücretli ne yapsın
Ziyaretçi 51 Gün Önce
ben bu devletten birşey anlamadım asgari ücretle geçinen nasıl versin 16500 verdin hani mutfak masrafı elektrik su dogalgaz ozaman asgari ücrette zamlansin maliye bakanı istifa etmeli