Ev Alma Planı Yapan Asgari Ücretliye Şok
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ev Alma Planı Yapan Asgari Ücretliye Şok

Ev almak isteyen asgari ücretliye bir şok daha geldi. Bankalar , asgari ücretle geçinenlere en fazla 99 bin lira kredi veriyor.

Emlak 19 Nisan 2022 11:50 1
Ev Alma Planı Yapan Asgari Ücretliye Şok

Ev almak isteyen asgari ücretliye şok: Kredi çekemeyecekler.


Son dönemlerde artan ev fiyatları asgari ücretliye ev almayı hayal haline getirdi. En kötü yerde 2+1'lik evler bile 500 bin liradan fazlaya satılırken kötü de olsa bir yerde ev almak isteyen asgari ücretlilerin tek umudu kredi kaldı. Az biraz birikmişi olan ve onun üzerine kredi çekerek ev almak isteyen asgari ücretli vatandaşlara bir şok daha geldi. Maaşa göre çekilebilecek kredi miktarı hesaplaması yapıldığında asgari ücretlinin ev alması artık tamamen hayal gibi oldu. Tabi bir kenarda birikmiş fazlaca parası ya da miras yolu ile kendisine kalacak, paraya çevirebileceği bir taşınmazı olmadığı sürece.


EV FİYATLARI YÜZDE 100'E YAKIN ARTTI

Merkez Bankası tarafından dün açıklanan Konut Fiyat Endeksi verilerine baktığımızda ev fiyatlarının son 1 yıl içerisinde İstanbul'da yüzde 100'den fazla , Ankara ve İzmir'de ise yüzde 80-90 civarında arttığı görüldü. Rekor düzeyde artan ev fiyatları kiraların da artmasına neden oldu. Yüksek kira veren dar gelirli vatandaşlar ise kredi ile ev sahibi olayım da kiraya vereceğime parayı krediye vereyim diye düşünüyor. Ama bu yol da kapandı.


İstanbul'da 1 milyonun altında ev bulmak oldukça zor iken ücra mahallelerle ya da şehrin dış kesimlerinde bir 2+1 ev ancak 500-600 bin liraya bulunabiliyor.


ASGARİ ÜCRETLİ 3 SENE ÖNCE EV ALABİLECEĞİ TAKSİDİ ŞİMDİ KİRA DİYE VERİYOR

Bundan 3 yıl önce 200 bin lira kredi çekip 120 ay vade ile krediyi geri ödemeye başlayan bir asgari ücretli, şimdi krediye vereceği taksitlerden daha fazlasını ev kirasına veriyor.


KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSEK

Merkez Bankası faizleri yüzde 19'dan yüzde 15 seviyesine çekti. Faizler 400 baz puan düştü ancak bu konut kredisi faiz oranlarına yok denecek kadar az oranda yansıdı. Hala konut kredisi faiz oranları 1.3 seviyesinde ve en kötü 250 bin lira kredi çekmek isteyen bir kişi 120 ay vadede en uygun faizde bile ayda 4107 TL ödeme yapacak ve bankaya toplamda 494 bin 943 lira ödemiş olacak. Yani çektiği kredi kadar faiz vermiş olacak.


ASGARİ ÜCRETLİYE ŞOK

Ev alma hayali kuran asgari ücretli vatandaşlar, kredi başvurusunda bunu belirtmek zorunda. Bankalar ise gelire ve evin durumuna göre vatandaşa kredi vermektedir. Bir eve sadece asgari ücret giriyorsa o kişi konut almak için şimdi en fazla 99 bin 381 lira kredi çekebiliyor. Bunun üzerinde bankalar asgari ücretliye kredi vermiyor. 99 bin liralık kredinin aylık ödemesi ise 2 bin 125 lira. Daha fazla kredi çekebilmeniz için eşin çalışıyor olması ya da ek gelir gösterilmesi gerekiyor.


Peki sizin ev alma umudunuz kaldı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


TEK UMUT TOKİ

TOKİ'nin bu sene düzenleyeceği 100 bin sosyal konut projesi için açıklama geldi ve önümüzdeki aylarda başvuruların alınacağı, 0.49 faizle vatandaşların ev sahibi yapılacağına yer verildi. Detayları için TIKLAYIN


Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yabancılardan vatandaşa sıra gelmiyor gerçekten kendi insanımız ço madur devlet büyüklerimiz buna acilen çare bulmaları gerekiyor yoksa 2023 seçimlerini ak parti 2023 seçimlerinde başa gelemez