Eski 2+1 Ev Almak İsteyen Asgari Ücretli Kaç Yıl Çalışmalı? İşte Hesabı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Eski 2+1 Ev Almak İsteyen Asgari Ücretli Kaç Yıl Çalışmalı? İşte Hesabı

Eski bir 2+1 ev almak isteyen asgari ücretlinin çalışması gereken süre 2 senede 2 kat arttı.

Emlak 12 Ekim 2022 16:05 0
Eski 2+1 Ev Almak İsteyen Asgari Ücretli Kaç Yıl Çalışmalı? İşte Hesabı

Asgari ücretli kaç ayda ev alabilir?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), dikkat çeken bir araştırma yaptı. Söz konusu araştırmada, ‘Asgari Ücret Konut Fiyatlarını ve Kiraları Ne Ölçüde Karşılıyor?’ konusu ele alındı ve detaylara yer verildi. Söz konusu araştırmada ucuz konut piyasasından 2+1 ev almak isteyen ya da kiralamak isteyen bir kişinin eskiye göre işinin çok daha zor olduğu sonucu çıktı. 

2020 Mayıs ayında bir asgari ücretlinin ev alabilmesi için 61 ay , yani 5 sene çalışması, bu kazancını yemeden içmeden biriktirmesi gerekiyordu.

Haziran 2022'de bu 121 aya , yani 10 yıla kadar çıktı. Temmuz 2022'de asgari ücrete yapılan zamdan sonra bu süre biraz düştü. Konut fiyatlarında da yaşanan az miktardaki düşüşle asgari ücretlinin eski bir ev alabilmesi için 108 ay , yani 9  yıl çalışması ve bu 9 yılda kazandığı parasının 1 kuruşuna bile dokunmaması gerekmektedir. 

Asgari ücret 2 bin 800 lira olduğunda yarısı kiraya gidiyordu. Ancak şimdi asgari ücretin yüzde 92'si kiraya gidiyor.

2020 YILINDA NASILDI?

2020 senesinde yapılan araştırmada 90 metrekare eski bir evi almak için bir kişinin 65 ay asgari ücretle çalışması ve tüm parayı vermesi gerekiyordu. Ancak bu kimdi hemen hemen iki katına çıktı.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Düşük hatta ortalama ücrete çalışanların mütevazı bir konuta sahip olabilmelerinin 2 yıl öncesine kıyasla neredeyse 2 kat daha güçleştiği açıktır” ifadelerine yer verildi.

UCUZ ESKİ EV ŞİMDİ NE KADAR OLDU?

Bundan 5 sene önce ucuz eski bir ev almak isteyen kişi, 127 bin liraya alabiliyordu. Ancak şimdi bu evler bile 600 bin lira civarına kadar yükseldi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç