Erdoğan Açıklayacak: Tarımda Sistem Köklü Şekilde Değişiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Erdoğan Açıklayacak: Tarımda Sistem Köklü Şekilde Değişiyor

Son dakika: AK Parti kaynaklarından alınan son dakika bilgilerine göre tarımda sistem değişikliğine gidiliyor.

Tarım 5 Mayıs 2022 09:34 2
Erdoğan Açıklayacak: Tarımda Sistem Köklü Şekilde Değişiyor

Tarımda politika değişiyor.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Türkiye Gazetesi, bugün yayımladığı haberde tarımda sistem değişikliğe gidileceğine yer verildi. Türkiye'de İngiliz sistemi tarıma geçileceği açıklandı. Yeni sistem ile birlikte Türkiye'de tarım alanlarının daha etkin kullanımı ve ürün sigortası gibi konularda düzenleme yapılacağı ve İngiltere'de hali hazırdaki sisteme benzetileceği açıklandı. 

Tarım alanlarının daha etkin şekilde kullanılabilmesi, boş arazilerde üretim yapılması ve üreticinin sattığı üründe hak ettiği , kazanması gereken parayı kazanması için yeni formüller masaya yatırıldı. Devlet destekli gelir garantili üretim modeline geçileceği açıklanırken sigorta kapsamının da genişletileceği açıklandı. AK Parti kaynaklarından alınan son dakika bilgilerine göre yeni sistemde İngiliz modeline benzer bir sistem geliştirileceği açıklanırken , üreticilerin ürününü sigortalaması durumunda devletin gelir garantisi vereceği açıklandı.

Yeni sistemin üretim havza bazlı olacağı ve gelir garantili üretim modeli gibi olacağına yer verildi. Uzun süredir gelir garantili sistem üzerinde çalışıldığını açıklayan AK Parti kaynakları, nerede ne ekileceğinin belirleneceğini ve bu şekilde üreticilere ekim izni verileceğini söyledi. Daha sonra sigorta kapsamı genişletilecek ve sözleşmeli üretim ile birlikte bir bütün olacak.

Kırsalda kalan ancak bir geliri olmayan, şehirde iş bulunca köyü terk edenler için de sistem geliştirilecek. Bir üreticinin 10 yıl boyunca ne ekeceği, ne kazanacağı belli olacak. Devlet , ürünü istersen bana istersen başkasına sat diyecek ve bir fiyat belirleyecek. Belirlenen fiyatın altında satış yapılmayacak. Vatandaş isterse belirlenene fiyata ürün devlete satacak ya da daha pahalıya başkasına.

Tarım sigortasında ise mevcut sistemde primlerin yarısı devlet tarafından ödeniyor ancak sigortalılık oranı yüzde 20 seviyesini hala geçmedi. Yeni sistemde devlet desteği devam edecek ve sigortalılığa teşvikler gelecek. 

Bu şekilde planlı üretim yapılması, sigorta yapılması ile birlikte sistemli bir üretime geçilecek. Planlı üretim ilk 3-5 yıl zorlayacak ancak daha sonra piyasa ve fiyat dengesi kurulmuş olacak. Söz konusu sistem üzerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde sona erecek çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Sizce bu sistem iyi olur mu? Aşağıdaki yorum kısmından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Tarımda yapılan nakdi destek yerine gübre,mazot ve zirai ilaçlarda indirim yapılsın her köye danışman ziraat mühendisi atansın sahada üretici ile beraber mesai yapsın ,hazır balık değil balık tutmak öğretilsin ,tarla yolları stabilize yapılsın
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
İnşallah çünkü çifçinin buna ihtiyacı var yoksa tümden dışa bağımlı oluruz