Erdoğan Açıklayacak: 10 Bin TL'si Olana 15 Bin TL
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Erdoğan Açıklayacak: 10 Bin TL'si Olana 15 Bin TL

Enflasyon korumalı devlet tahvili için açıklama geldi. Açıklamada sistemin 23 Mayıs günü duyurulacağına yer verildi.

Kredi 22 Mayıs 2022 20:36 2
Erdoğan Açıklayacak: 10 Bin TL'si Olana 15 Bin TL

Necmettin Batırel bir son dakika açıklamasında bulundu ve dolar kurunun önce 13 liraya , daha sonra ise 12 lira seviyesine kadar çıkacağını söyledi.

Türkiye Gazetesi yazarı Batırel bugün kaleme aldığı yazısında enflasyona endeksli devlet tahvilinin 23 Mayıs 2022 günü duyurulacağını söyledi. 

KABİNE SONRASI AÇIKLAMA GELECEK

Batırel yaptığı açıklamada 23 Mayıs 2022 günü yapılacak kabine toplantısından sonra açıklamanın geleceğini ve detalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. Batırel açıklamasında Dolar kurunun 2 haftadır sürekli olarak yükseldiğini , ay başında 14 lira 60 kuru şseviyesinde olan dolar kurunun kısa sürede 16 liraya kadar geldiğini söyleyerek, "Rezervler mi eridi, borçlarımız mı büyüdü, sermaye kontrolüne mi gidildi? Hayır hiçbiri değil. İki gelişme var. Birincisi hazinenin çıkaracağı enflasyona endeksli tahvillerin döviz bozduranlara satılacağı haberi." dedşç

NE KADAR KAZANÇ OLACAK?

Batırel , söz konusu sistem ile paranın 1 yıl tahvilde kalacağını söyledi. Senelik TÜFE yüzde 40 seviyesinde olacak. 1 sene sonra tahvil alan kişi yüzde 40 kar payını alacak. Buna ek olarak en az yüzde 10 oranında da para alacak ve toplamda yüzde 50'den fazla para kazanmış olacak. 

Batırel yazısında, bununla birlikte dolar kurunun da düşeceğini söyledi ve "Türk lirasındaki kazanımlar bir anda artacak, kur balonu bu defa tamamen sönecek. Bankalardan mevduat kaçışı yaşanmaz, zira tahviller döviz bozdurana satılacak, TL’ye sahip olana değil. 92 ve 180 günlük süper bonolar hazineye ek yük getireceği için tercih edilmeyecek. 20 Aralık öncesi de vatandaşı uyarmış, haklı çıkmıştım. İlk etapta dolar 14 liraya düşer. Tutunamazsa 12-13 TL aralığına döner. Bu tahvillerin büyüklüğünün 15 milyar dolarla sınırlanacağını düşünüyorum. Elde edilecek 240 milyar liralık kaynakla enflasyonun beli kırılacak, çiftçilere gübre, mazot, tohum desteği artacak, KOBİ’lere can suyu sağlanacak. Yatırımlar genişleyecek, istihdam artacak, vatandaş gülecek. Oyun böyle bozulur." dedi.

AÇIKLAMA SAAT KAÇTA?

Kabine sonrası söz konusu sistemin açıklanması bekleniyor. 23 Mayıs günü saat 15.30'da başlaması beklenen toplantı 19 civarında sona erecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan millete sesleniş konuşması ile kararları açıklayacak. 

YÜZDE 50 KAR: 100 BİN LİRASI OLANA 50 BİN LİRA

Söz konusu sisteme para yatırana bir sene içinde en az yüzde 50 civarında kar verilecek. 10 bin lirası olanın parası 15 bin , 100 bin lira yatıranın parası 150 bin lira olacak. Söz konusu sistem ile birlikte dövizde yeniden bir bozdurma dalgasının gelmesi ve dolar kurunun düşmesi bekleniyor. 

Birçok ekonomist ise bunun seçim hazırlığı olduğunu, seçimden sonra dolar kurunun yeniden yükselişe geçeceğini söylüyor. 

TAHVİL NEDİR?

Tahvil kelime anlamı olarak, "devletin ya da ticari bir kuruluşun ödünç para sağlamak amacıyla çıkardığı, yıllık belli bir faiz getiren ve alınıp satılabilen değerli kâğıt." şeklinde tanımlanıyor. Devlet , belirli bir oran üzerinden vatandaşların parasını alıp değerlendiriyor ve tahvil süresi sona erdiğinde belirtilen ücret vatandaşlara ya da şirketlere ödeniyor.

AÇIKLAMA GELDİĞİNDE BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Not: Haberde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com yatırım tavsiyesi vermez. 

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
????
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
?