Enflasyonun açıklanacağı tarih değişiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Enflasyonun açıklanacağı tarih değişiyor

TÜİK yaptığı son dakika açıklamasında enflasyon rakamlarının açıklanacağı tarihin değişeceğini bildirdi.

Ekonomi 9 Tem 2024 1
Enflasyonun açıklanacağı tarih değişiyor

Enflasyon açıklama tarihi değişiyor

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya, enflasyon açıklama tarihinin değişeceği mesajını verdi.

Bilindiği üzere enflasyon rakamları her ayın 3'ünde açıklanıyor. 3'ü hafta sonuna denk geliyorsa bir sonraki mesai gününde enflasyon rakamları açıklanıyor. TÜİK'ten gelen son dakika açıklamasında rakamların açıklanacağı tarihin değişmesinin gündemde olduğuna yer verildi.

TÜİK'in enflasyon verileri ile oynadığı iddialarına cevap veren Çetinkaya, bu iddiaların asılsız olduğunu, TÜİK'in dünyada nasılsa Türkiye'de de aynı şekilde enflasyonu hesapladığını ve açıkladığını, ENAG'ın endeksinin ise gerçekçi olmadığını söyledi.

Ha 75 artmış ha 45

Enflasyonun yüzde 75 artması ile 45 artması arasında bir fark olmadığını söyleyen Çetinkaya, "Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 olacaksa veya bir yıl sonra 145 olacak arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki'. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik" değerlendirmesinde bulundu.

Zam ayında enflasyon düşük geldi

Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zammın belli olacağı Haziran enflasyonunda rakamların düşük gelmesi eleştirilerine değinen Çetinkaya, kamu zamlarını bakanlığın belirlediğini, enflasyonun Haziran'da düşük çıkmasının nedeninin tarihsel, yaz ayları olması, kamu zamları ve kur gibi 4 nedeni olduğunu söyledi.

Enflasyon açıklama tarihi değişiyor

Çetinkaya açıklamasının devamında enflasyonun açıklama tarihinin değişeceği mesajını da verdi. Çetinkaya açıklamasında her ayın 7'sinde enflasyonu açıklamayı düşündüklerini söyledi. Ancak bunun için zaman var dedi.

Asgari ücrete yapılmaya zam, enflasyonu olumlu etkiler

Çetinkaya, asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmamasının enflasyonua olumlu etki edeceğini söyledi. Sizce zam etkili olur mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 3 Ay Önce
enflasyonun neresi düşük size göre düşük bize göre yüksek alimgucumuz yetmiyor nasıl düşük