Enflasyon Öncesi Fed'in Faiz İndirimine Ne Zaman Başlayacağı Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Enflasyon Öncesi Fed'in Faiz İndirimine Ne Zaman Başlayacağı Açıklandı

Son dakika haberi: Fed'in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı konusunda açıklama geldi.

İş Dünyası 10 Ağu 2022 10:05 0
Enflasyon Öncesi Fed'in Faiz İndirimine Ne Zaman Başlayacağı Açıklandı

Tüm dünyada gözler Amerika enflasyon verilerine döndü. Tüm ekonomiler enflasyon rakamlarını beklerken gelecek rakamlar, Fed'in yeni yol haritasını belirleyecek. Enflasyonda düşük beklenti ise Fed'in sıkılaşma döngüüsndne ne zaman çıkacağını öngörmeye başladı. Son analizler ise sürecin 2023 yılında sona ereceğine işaret ediyor. 

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Fed, yaklaşık olzrak 8 trilyon dolarlık tahvil portföyünü küçültmeye en azından birkaç sene daha devam etmeyi öngörse de bazı ekonomistler tahvil alım azaltımlarının bundan çok önce sona ereceğini bildiriyor. 

Fed'in niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bilanço küçültme süreci, Eylül ayı ile birlikte hız kazanarak ayda 95 milyar dolara veya yıllık 1.1 trilyon doların üzerine çıkacak.

Fed'in tahminlerinin aksine tahvil azaltımlarının 2023 yılında bir noktada sona ereceğini düşünen iki ayrı ekonomist grubu oluşmuş durumda. Bir grup Fed'in gelecek sene ekonomideki yavaşlamaya karşı faizi ndirmeye başlamak zorunda kalacağını ve bu yüzden sene içinde azaltımları durduracağını savunuyor.

Deutsche Bank AG ABD Başekonomisti Matthew Luzzetti konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Fed politika araçlarının aynı yöne kürek salladığından emin olmak isteyecektir. Karışık sinyaller göndermek istemeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

Luzetti Eylül 2023 döneminde Fed'in faizleri indirmeye başlamasını hem de niceliksel sıkılaştırmayı sonlandırmasını beklediğini bildiriyor. İkinci grup ise 2019 yılında olduğu gibi niceliksel sıkılaştırmanın bankacılık sistemindne çok fazla likitide çekilmesine neden olacağı ve bu nedenle de tahvil alımlarının azaltımlarının sona ereceği görüşünde.

Fed Başkanı Jerome Powell konu ile lgili geçen ay yaptığı açıklamada, merkez bankası bilançosunun “yeni bir dengeye” kavuşması için 2-2,5 yıl gerekebileceğini ifade etmişti.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç