Enflasyon düşer mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Enflasyon düşer mi?

Enflasyon rakamları düşer mi? Yüksek enflasyon sene sonunda yüzde 40'lı rakamlara geriler mi? İşte gelen oldukça sade bir değerlendirme.

Ekonomi 27 Mayıs 2024 0
Enflasyon düşer mi?

Enflasyon düşer mi?

Son 1 seneyi saymazsak, ondan önceki 2 sene boyunca uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle enflasyon rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Tüm dünyada enflasyon rakamları gerilerken, Amerika'da 9'ları geçen enflasyon 3'lere kadar düşerken Türkiye'de hala yıllık enflasyon yüzde 69 seviyelerinde seyrediyor.

Ekonomi yönetimi son 6 aydır Mayıs ayını işaret ediyor. Mayıs ayında açıklanacak enflasyonun pik olacağını, bundan sonra enflasyonun hızlı şekilde düşeceğini bildiren ekonomi yönetimi, sene sonuna yüzde 40'ları planlıyor.

Peki bu kadar yüksek enflasyon düşer mi?

Geçen sene yapılan seçimlerden sonra faizler rekor seviyeye çıkarıldı. Yüzde 8.5 olan politika faizi yüzde 50'ye geldi. Dolar kuru 19 liradan 32 liralara kadar çıktı. Yerel seçimler sonrası yükseliş beklenirken artık dolar kuru yataya bağladı ve hatta düşmeye başladı. Öyle ki geçen gün açıklama yapan Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmek için piyasadan dolar topladığını, eğer bunu yapmasalardı doların 20'lere düşeceğini söyledi.

Merkez Bankası ise tüm pozisyonlarını kapatmaya başladı.

X üzerinde yaptığı analizlerle adından çokça söz ettiren 507 adlı sayfa, gayet basit bir şekilde enflasyonun düşeceğini şu şekilde analiz etti:

Faizler artmaz..................... Arttı. 
Yabancı gelmez................ Geldi.
Dolar satan olmaz............ Oldu.
MB poz. kapanmaz..... Kapandı. 
Enflasyon düşmez.... L o a d i n g.

Sıkı para politikası, atılan adımlar ile birlikte Mayıs'tan sonra enflasyonda hızlı bir düşüş olmaması için bir neden yok!

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç