Emtia Fiyatları Toparlanıyor: İşte Bakır, Alüminyum ve Nikel Tahminleri
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emtia Fiyatları Toparlanıyor: İşte Bakır, Alüminyum ve Nikel Tahminleri

Bakır, alüminyum ve nikel fiyatları ile ilgili son dakika analizleri geldi. İşte tahminler, beklentiler.

Emtia 2 Ağu 2022 08:58 0
Emtia Fiyatları Toparlanıyor: İşte Bakır, Alüminyum ve Nikel Tahminleri

Metal piyasasında sınırlı toparlanma görüldü.

En büyük metal tüketicisi olarak öne çıkan Çin'de son dönemlerde bastırılan talepler, ABD ekonomisinin iki çeyrek üst üste daralarak resesyona girmesi metaller üzerinde baskılı havanın dağılmasına engel oldu. Ancak bu aşamada Çin alt yapı harcamaları yaparak düğmeye bastı. Amerika'da ada agresif parasal sıkılaşma ile beklentilerde gevşeme yaşanması, doların bir miktar hız kesmesi metalde sıonırlı bir toparlanmaya neden oldu. 

Bakıra baktığımızda mart ayından beri en agresif parasal sıkılaşma ve resesyon korkularından dolayı sürekli baskıyla karşı karşıya kalarak dördüncü ayında da düşüş gösterdi. Ağustos ayında LME'de ton başına 7 bin 800 dolar , Cpmex'te pound başına 3.5 dolar civarında başlayan bakırda yılın geri kalan günlerinde toparlanma bekleniyor. 

Reuters'te yayımlanan analizde de bakırın önümüzdeki aylarda toparlanacağına yer verildi. Reuters anketine katılan 24 analistin tahminine göre LME'de bakırın 8 bin 134 dolar civarında olması bekleniyor. Bu da yüzde 7'lik artış olacağını gösteriyor. 

Konu ile ilgili değerlendirmesine yer verilen Julius Baer analisti Carsten Menke, "Çin, fiyatların belirlenmesinden önemli faktör olmaya devam ediyor. Fakat Çin'in büyümesi açısından en kötüsünün geride kaldığına inanıyoruz”  ifadelerini kullandı.

Alüminyum fiyatı rekor kırdıktan sonra geriledi. Düşüşe geçen alüminyum ile ilgili bir tahmin yayınlayan ekonomistler, gelecek aylarda toparlanma beklediklerini söyledi. mart ayında LME'de ton başına 4.073.50 dolar seviyesine yükselen ealüminyum, bu seviyeden yüzde 40 kadar bir düşüş gösterdi ve 2 bin 500 dolara kadar geriledi. Son tahminlere göre Alüminyum'un yüzde 3 civarında toparlanmasının beklendiği öğrenildi.  Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Bağımsız analist Goran Cukanoviç, "Çin'deki yüksek üretim artışı ve dünyanın geri kalanına olan talebin düşmesi, ikinci yarıda ve özellikle bu yılın son çeyreğinde küresel pazarda fazlalığa neden olabilir" dedi.

Mart ayında 100 bin doları aşan ve piyasaları alt üst eden Nikel, daha sonra bir miktar geri çekilmişti. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Liberum analisti Tom Price, "Paslanmaz çelik fiyatları düşüyor, fabrikalar çöküyor ve nikel fiyatı için daha fazla aşağı yönlü risk gözüküyor" şeklinde konuşuyor. Analistler nikelin 22 bin dolar olmasını bekliyor.

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. 

Kaynak: Dünya-Evrim Küçük

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç