Emlak'ta yeni dönem: Hem satılık hem kiralık evlere Mehmet Şimşek kuralları geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emlak'ta yeni dönem: Hem satılık hem kiralık evlere Mehmet Şimşek kuralları geliyor

Son dakika haberi: Hem satılık hem de kiralık evlere Mehmet Şimşek darbesi geliyor. Birçok düzenleme yakın zamanda hayata geçecek.

Emlak 26 Mayıs 2024 8
Emlak'ta yeni dönem: Hem satılık hem kiralık evlere Mehmet Şimşek kuralları geliyor

Satılık ve kiralık konutta yeni dönem başlıyor: İşte gelecek yenilikler.

Hem satılık hem de kiralık konut sektöründe Mehmet Şimşek darbesi geliyor. Özellikle son 2 yılda bozulan konut sektöründeki fiyat dalgalanması, kira anlaşmazlıkları yeni dönem ile birlikte en aza indirilmeye çalışılacak. Gelen son dakika bilgileri şu şekilde:

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkacak. Ev satışı sırasında ekspertiz zorunlu olacak ve rayiç bedel değil ekspertizin fiytatı üzerinden vergi alınacak. Bu şekilde yıllık alınan verginin iki katına çıarılması bekleniyor. Birden fazla evi olanlara ise yüksek oranda emlak vergisi çıkarılacak. Öte yandna alınan evin 5 yıl içerisinde satılması durumunda edilen kardan vergi veriliyordu. 5 yıl sonra satılan evden ise alınmıyordu. Yeni düzenleme ile artık 50 yıl geçse bile fiyat artışından devlet vergi alacak.

YÜZDE 25 ZAM SINIRI

Kirada yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz tarihi itibarıyla kalkıyor. Artık kira zamları yıllık enflasyon ortalamasına göre yapılacak. Yıllık enflasyon rakam ortalamasının yüzde 55 civarında olacağı görülüyor. Buna göre hesaplama yapılacak ve ev sahipleri, en fazla yıllık enflasyon ortalaması kadar zam yapabilecek.

EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU

Bilindiği üzere konut satışı yapılırken rayiç bedel üzerindne hesaplama yapılıyordu. Evin fiyatı 1 milyon ise rayiç bedel 500 bin civarında oluyor ve vergiler bu rakam üzerinden veriliyordu. Ancak yeni dönemde rayiç bedel ekspertiz tarafından belirlenecek ve bu rakam üzerinden tapu harcı alınacak. Geçen sene 60 milyar olan tapu harcı gelirinin bu şekilde 120 milyara çıkarılması bekleniyor.

5 YIL ZORUNLULUĞU

Bilindiği üzere bir ev aldığınızda 5 yıl içerisinde satarsanız ettiğiniz kardan bir miktar vergi alınıyor. Ancak 5 yıl sonrası bu para alınmıyor. Yeni düzenlme ile 5 yıl şartı kalkacak. Aldığınız evi 50 yıl sonra bile satsanız; Örneğin 1 milyona alıp 2 milyona sattıysanız aradaki 1 milyon liranın vergisini vereceksiniz. Yani devlet, kazancınıza ortak olacak.

KİRA VERGİSİNDE DÜZENLEME

Kirada 33 bin liraya kadar geliri olanlardan vergi alınmıyor, 33 bin liranın üzerinde geliri olanların ise 33 bin liraya kadar vergisi alınmıyordu. Yeni düzenleme ile bu sınırın da kalkması ve artık her kira geliri olandan vergi alınması amaçlanıyor.

DÜZENLEMELER MECLİSE GELİYOR

Konutta yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifinin Haziran ayında meclise sunulması ve Temmuz ayında meclis tatile girmeden hayata geçmesi bekleniyor. Kadın erkek konut ve arsa grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

Yorumlar (8)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Ay Önce
Emlak sektörü biter
Ziyaretçi 2 Ay Önce
bunlar hep mülkiyetsiz toplum projesinğn ayak sesleri .
Ziyaretçi 2 Ay Önce
olan hep vatandasa bu sekilde kar elde edecegine birazda vekil ve bakanlardan kesseler ulke daha cok kar edecek ama kendilerine dokunulmasini istemiyorlar vatandasa gelince her turlu dokunmayi seviyorlar
Ziyaretçi 2 Ay Önce
Milletin yatirimina da el koyun kimse bundan sonra bu ülkede yatırım yapmaz. Milletin yatirimina da goz dikin
Ziyaretçi 2 Ay Önce
Kafayi yemialer millet sakoklarda cinayet ialeyecwk duruma geldi be