Emlak Balonu Söndü: Konut Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Meyvesini Verdi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emlak Balonu Söndü: Konut Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Meyvesini Verdi

Emlak sektörüne devlet müdahalesinden sonra sahte ilanlar yayından kaldırılmaya başlandı.

Emlak 28 Haz 2022 09:46 5
Emlak Balonu Söndü: Konut Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Meyvesini Verdi

Maliye Bakanlığının müdahalesi konut balonunu söndürdü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldı. 0.99 faiz indirimi sonrası konut fiyatlarında yapılan fahiş artışların ardından getirilen yeni düzenlemede artık ilan sayfalarının , yayınlanan tüm ilanları aylık olarak Maliye Bakanlığı'na bildirmesi zorunluluğu geldi. Söz konusu düzenleme geçen ay MEcliste yapıldı ve 1 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bu zorunluluğun yürürlüğe girmesinin ardından konut ilanlarında ciddi değişimler olmaya başladı. Sektör uzmanları yaptıkları açıklamada önümüzdeki günlerde internet ortamında yayımlanan ilanlarda denetimin artması ile birlikte fiyatların dengeleneceğini söyledi. 

İLAN SAYFALARI FİYATLARI UÇURDU

İlan sayfalarına ev konut emlak ilanı koyan vatandaşlar, bir birileri ile yarışıyor. Bir kişi ev fiyatını arttırdığında aynı konum çevresinde olan diğer ev sahipleri de fiyatlarını buna paralel olarak arttırıyor ve bu şekilde fiyatlar astronomik rakamlara ulaştı. Kısır döngüye ulaşan bu duruma Hazine ve Maliye Bakanlığı müdahalesi ile dur denildi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan sektör temsilcileri, bu düzenleme ile birlikte sahte ilanların yayından kaldırılmaya başladığını söyledi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Dünya Gazetesine yaptığı açıklamada, söz konusu düzenlemenin denetim amaçlı geldiğini, bunun emlakçılara çok yaradığını söyledi. Sahte ilanların emlakçıları çok etkilediğini söyleyen Aşa, fiyat artışlarını gören ev sahiplerinin imza aşamasında ev fiyatına zam yaptığını ve kendi işlerinin ciddi sıkıntıya girdiğini söyledi. 

FAHİŞ FİYATLARA DAHA FAZLA DENETİM

Konutta yeni düzenleme meyvelerini vermeye başladı. Ancak sektör temsilcileri, ev fiyatlarına daha fazla müdahale gelmesini , sektöre devlet kontrolünün olması gerektiğini söylüyor.

Emlakçılar böyle diyor. Peki sizce ev fiyatlarında düzenleme sonrası düşüş oldu mu yoksa yükseliş devam mı etti? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Daha kapsamlı bir denetim ve fahiş oranlara ceza şart millet ile dalga geçer gibi fiyat artırıyolar nasıl alınacak bu evler alamıyoruz bu seferde kiraları üç dört katına çıkarıyorlar Allah korkusu kalmamış kimsede mal mülk sahibinin canı yandı mı pazar fiyatlarından ver yansın ediyorlar ama kendileri hiç birşey yapmıyormuş gibi davranıyor.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ev almaya kalksak ömrümüzün sonuna kadar faizini ödeyecek durumdayız şu anda. Sosyal hayatımızı aldılar.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Tam tersi fiyatlar arttı hem satış hemde kira fiyatları , ev sahipleri kira artışı için kiracı çıkartmaya başladı
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ev fiyatları asla düşmedi daha çok fırladı çünkü denetim yok ceza yok emlakcilarda fais fiyatlar istiyor hem satıcıdan hem alıcıdan öyle tepeden bakmakla konuşmakla olmuyor karissinlar halkın arasına kiralar nerde satılık evler nerde ben askeri ucletli çalışanım üç çocuk okutuyorum 9 bin lira gelirimle kira evinde nasıl ev alayım 3bin kira verirken gelsin o çok konuşan ekonomistler tefe Tüfeciler bu gelirle bana 1 trilyonluk evi alsınlar banka kredilerini faizleri konuşmaya gerek bile yok yaşadın Araplar kendi ülkemde ben rezilim
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Cumhur başkanı açıklamasından sonra en kötü daireye 100.000tl koydular ipneler asgarî ücretle insanın ev alması hayal den başka birşey değildir