Emekli Olacak EYT'liler Kaç TL Tazminat Alacak? İşte Hesaplaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emekli Olacak EYT'liler Kaç TL Tazminat Alacak? İşte Hesaplaması

Ocak ayında emeklilikte yaşa takılanlar konusu çözüme kavuşturulacak ve yüz binlerce kişi emekli olacak. Bu da tazminatı gündeme getirdi.

Emekli Haberleri 23 Ekim 2022 00:29 0
Emekli Olacak EYT'liler Kaç TL Tazminat Alacak? İşte Hesaplaması

Ocak ayında EYT'lilerin emekli edileceği açıklandıktan sonra emeklilikte yaşa takılanlar, emekli olduktan sonra ne kadar ikramiye alacaklarını araştırmaya başladı.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Karabıyık kaleme aldığı yazısında dikkat çeken ifadeler kullandı. EYT düzenlemesi ile 1 milyon çalışanın emekli edilmesinin planlandığını söyleyen Karabıyık, zamanla 3 milyon kişinin primlerini ve EYT kanununa göre yaşlarını doldurarak kademeli şekilde emekli olacağını söyledi. 

Yeni emekli olacak kişilere 2023 yılı bütçesinden önemli bir kaynak aktarıldığı bildirilirken öte yandan şirketler de şimdiden hazırlıklarına başladı. EYT ile ciddi sayıda kişi emekli olacak. Bu hem personel açığı hem de emekli olacaklara verilecek ikramiye için hazırlık.

Emekli olanlar son işyerlerinden o işyerindeki çalışma süresi için tazminat alacaklar. Her bir çalışma yılı için çalışana 30 günlük brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Şu anda güncel tavan 15 bin 371 lira 40 kuruş seviyesinde. 

Peki kimlere veriliyor bu kıdem tazminatı: Diyelim ki kendi isteğinizle işten ayrıldınız yani istifa ettiniz. Bu durumda kıdem alamıyorsunuz. Emekli olduğunuzda hesaplama yapılır ve buna göre tazminat verilir. Tabi bu ikramiyeyi almak için sadece emekl olmak gerekmez. Askerlik için işten çıkan kişiye, evlilik nediyle işten çıkanlara kıdem verilir. 

İşte kıdem tazminatı tablosu:

Aşağıda ise 2023 yılı için tahmini kıdem tazmiantı hesaplama yer aldı. İşte beklentilere göre yeni tablo:

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç