Elektronikte Kriz Yolda: Hem Arz Sıkıntısı Hem Zam Kapıda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Elektronikte Kriz Yolda: Hem Arz Sıkıntısı Hem Zam Kapıda

Otomotiv ve elektronik cihazlarda, telefonlarda çip krizi derinleşiyor. Yeni zamlar ve arz sıkıntısı yolda.

Emtia 6 Ağu 2022 00:50 0
Elektronikte Kriz Yolda: Hem Arz Sıkıntısı Hem Zam Kapıda

Çin Tayvan gerilimi bu sektörleri vuracak.

Ameirka Birleşik Devletleri'nin körüklemesi ile birlikte Çin ile Tayvan arasında gerginlik gittikçe büyüyor. Çin'in bütün uyarılarına rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından Çin, Tayvan'ı kuşatma altına aldı ve bölgede tatbikatlar yapmaya başladı. 

Bu durum dünya piyasalarını etkilerken özellikle altın fiyatlarında yükselişlere neden oldu. Ons fiyatı 1790 dolara kadar çıkarken Tayvan krizi dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Uzmanlar yaptıkları açıklamada bunun etkilerinin mevcut çip krizini daha da kötüye götüeceğini söyledi.

Dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi Tayvan'da. Burada Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi'ne ev sahipliği yapıyor. Bu şirketin ürettiği çipler, İPhone 13'ün de aralarında yer aldığı birçok elektronik cihazda ve araçta kullanılıyor. 

iPhone 13 , Renault Arkana SUV gibi arabalarda, Nintendo Switch ile Playstation 5 gibi oyun konsollarında da kullanılıyor. 

Öte yandna bu çipler Revcook akıllı ekmek kızartma makinesinde de kullanılıyor.

ÇALIŞMAZ HALE GELEBİLİR

Konu ile ilgili bir açıklama yapan TYİÜŞ Başkanı Mark Liu, iki ülke arasında meydana gelen olası bir savaşta firmanın tesislerinin kullanılamaz hale gelebileceğini söyledi. 

Daily Mail’e bir değerlendirmede bulunan uzmanlar, krizin derinleşebileceği uyarısında bulunurken Analist Ben Barringer, "Pazardaki konumu, uzmanlığı ve sektörün karmaşıklığı göz önüne alındığında, şirketin hem şimdi hem de gelecekte Tayvan yönetimi açısından stratejik önemini sürdürmesi muhtemel" ifadelerini kullandı.

"Yılın üçüncü çeyreği, yarı iletken endüstrisi için son derece önemli. Çünkü tam bu zamanda Noel'de satılacak ürünlerde kullanılan bileşenleri üretiyorlar" diyen Barringer, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Çin, adayı yakında işgal ederse bazı zincirleme etkiler görebiliriz. Ancak gecikmeler ve kıtlık büyük olasılıkla 2023'te ortaya çıkacaktır."

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç