Ekonomist Necmettin Batırel'den Çarpıcı Dolar Yorumu! Dolar'da Yükseliş Beklentisi Kalmadı...
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ekonomist Necmettin Batırel'den Çarpıcı Dolar Yorumu! Dolar'da Yükseliş Beklentisi Kalmadı...

Ekonomist Necmettin Batırel, ekonomideki son durumları Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programında açıkladı. İşte detaylar...

Döviz 25 Kasım 2022 17:15 0
Ekonomist Necmettin Batırel'den Çarpıcı Dolar Yorumu! Dolar'da Yükseliş Beklentisi Kalmadı...

Ekonomist Necmettin Batırel, TCMB'nin politika faizi kararını değerlendirdi. İşte haberin detayları...

Merkez Bankası Kasım ayı toplantısında faizi 150 baz puan düşürerek yüzde 9'a indirdi. Bu kapsamda Merkez Bankası'nın kararının doları nasıl etkileyeceği ise gündemde yer almaya devam ediyor. Konuya ilişkin açıklama ise Türkiye Gazetesi Yazarı Ekonomist Necmettin Batırel'den geldi. Batırel ekonomideki son durumları Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programında açıkladı.

DÖVİZİ ELDEN ÇIKARIYORLAR

Necmettin Batırel, Merkez Bankasının faiz indirme kararını şöyle yorumladı: “Bu iyi oldu. Dünya faizleri artırırken biz düşürdük. Düşük kredi kaynağı. Kredi alamadığını söyleyenler şartları oluşturmuyordur. Faiz indirimi karşısında dolar hemen tepki veriyordu şimdi etkilemiyor. Daha çok yatırım daha çok istihdam demek. Merkez Bankası geçen yıl faiz indirimine başladığında rezervleri 71 milyar dolardı, bu sene rezervleri 123 milyar dolara çıktı. 52 milyarlık fark var. Faiz indirince dolarda yükseliş beklentisi de kalmadı. Kimse döviz almıyor, satıyorlar ekonomiye güven geldiği için satıyorlar.”

"EKONOMİYE GÜVEN ARTIYOR"

Borsada ciddi bir yatırımcı artışı olduğuna dikkat çeken Batırel, “Dün işlem hacmi 133 milyar lira oldu, rekor bu. Borsanın yükselmesi demek şirketlerin değerinin yükselmesi demek. Otomatik olarak ekonomiye güven artıyor. Şirketlere ortak olmak isteyenler daha fazla ödemek zorundalar” dedi.

Varlık barışı nedeniyle yurt dışından yoğun bir fon girişi olduğunu belirten Batırel, turizm gelirlerinde de büyük bir artış olduğuna dikkat çekerek “45-44 milyar dolarlık turizm geliri bekleniyor. Geçen sene 24 milyar dolardı. Öte yandan başarılı bir dış politika uygulanıyor. Suudi Arabistan 5 milyar dolarlık hesap açıyor Merkez Bankasında, bu güvenin eserdir” dedi.
Batırel, “Merkez Bankası döviz ihtiyacı olan şirketler için satış yapıyor. Yapmazsa kriz olur. Merkez Bankası satıyor ama yerine koyuyor.” dedi. 

ENFLASYON YÜKSELECEK ALGISINI KIRMAK LAZIM

Enflasyonda da düşüşlerin olacağını belirten Batırel “Dünyada emtia fiyatları, yakıt fiyatları düşüyor ancak marketlerdeki fiyatlar düşmüyor. Çünkü bunlar yapılacak zamları fiyatlıyorlar. Hükümet şunu yapması gerekiyor; 20 tüketim malını belirleyip bunlara taban fiyat uygulayacak. Macaristan bunu yaptı. Enflasyon yükselecek algısını kırmak lazım. Enflasyon yükselecek diye daha fazla tüketim yapılıyor. Fiyat artış nedeni taleple ilgili” dedi.

Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7, altın döviz, borsa, emtialar ve kripto paralar konusunda herhangi bir yatırım tavsiyesi vermez.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç