Ek Bütçe Teklifinde Memur, Emekli ve Kamu İşçileri Temmuz Maaş Zammı Detayı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ek Bütçe Teklifinde Memur, Emekli ve Kamu İşçileri Temmuz Maaş Zammı Detayı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile meclise gelen ek bütçe teklifinde memur , emekli ve kamu işçisi maaş zammı maddesine yer verildi.

Siyaset 20 Haz 2022 21:15 0
Ek Bütçe Teklifinde Memur, Emekli ve Kamu İşçileri Temmuz Maaş Zammı Detayı

Ek bütçede memur ve emekli maaş zammı detayı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bugün bir yasa teklifi geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile meclise gelen, Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilen düzenlemede 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılması öngörülüyor.

NEDEN EK BÜTÇE GELDİ?

Yapılan açıklamada ek bütçenin gerekçesi şu şekilde verildi: "1.750.957.322.000 Türk lirası ödenek tahsis edildiği" hatırlatılarak, "Ancak dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana gelmiş, dolayısıyla bütçe ödeneklerinde de artış yapılması ihtiyacı doğmuştur. Ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinin 'personel giderleri' ve 'Sosyal Güvenlik Kurumuna devlet primi giderleri' ekonomik kodlarını içeren tertiplerine yapılan ödenek eklemeleri dahil toplamda 1.080.515.421.000 Türk lirası ödeneğin eklenmesi teklif edilmektedir."

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI DETAYI

Temmuz ayında memur ile emeklilere verilecek maaş zamları için geri sayım devam ederken Erdoğan'ın imzası ile meclise gelen teklifte memur, emekli ve işçi maaş zamlarına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Memur ve Memur Emeklileri: "Bu çerçevede 2022 yılının birinci döneminde yüzde 5 oranında zam öngörülmüş olsa da 7351 sayılı Kanunla yüzde 2,5 oranında ilave zam verilmiş ve aynı dönemde oluşan enflasyon farkı ile birlikte toplamda kamu personelinin zam oranı, yüzde 30,95 olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılının ikinci dönemi için yüzde 7 oranında zam öngörülmüş olmakla birlikte, enflasyon farkı nedeniyle bu oranın daha yüksek gerçekleşeceği görülmektedir."

Kamu İşçileri: "11/8/2021 tarihinde imzalanan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünde kamu işçilerinin brüt çıplak ücretlerine 2022 yılımn birinci döneminde yüzde 5, ikinci döneminde yüzde 5 oranında artış yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Bununla birlikte 3/2/2022 tarihinde yapılan Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü ile 2022 yılımn birinci dönemi için öngörülen yüzde 5 zam oranı yüzde 7,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda 2022 yılının birinci döneminde yüzde 5 oranında zam öngörülmüş olsa da Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü ile yüzde 2,5 oranında ilave zam verilmiş ve aynı dönemde oluşan enflasyon farkı ücretlere ayrıca yansıtılmıştır. 2022 yılının ikinci dönemi için yüzde 5 oranında zam öngörülmüş olmakla birlikte, enflasyon farkı nedeniyle bu oranın daha yüksek gerçekleşeceği görülmektedir."

ZAM DAHA FAZLA OLACAK

Erdoğan'ın imzasını taşıyan düzenlemede memur, emekli ve kamu işçilerinin enflasyon farkı ile birlikte maaş zamlarının daha fazla olacağı bildirilirken Ocak ayında yapılan yüzde 2,5'luk refah payı zammının bu dönem de yapılacağının sinyali verildi. 

NE KADAR ZAM GELECEK?

4 Temmuz günü Haziran ayı enflasyon rakamları açıklanacak ve memur ile emeklilerin maaş zamları netleşecek. Enflasyon rakamlarına 2 hafta kala MB'nin piyasa katılımcı anketi yayınlandı ve bu rakama göre hesaplama yapıldığında memur ve memur emeklileri için zam oranı yüzde 39 civarında olacak.

Buna sosyal refah zammı da eklenince yüzde 41,5 seviyesinde zam bekleniyor. 

Beklenti gerçekleşirse SSK ile Bağ Kur emeklileri de yüzde 40 civarında zam alacak. Zam kararı açıklandığında bildiirmle haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç