Ehliyet, MTV, Araç Muayene, Trafik Cezaları ve Vergilere Büyük Zam Yolda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ehliyet, MTV, Araç Muayene, Trafik Cezaları ve Vergilere Büyük Zam Yolda

Son dakika haberi: MTV, ehliyet, araç muayene ücretleri, trafik cezaları ve vergi ile harçlara büyük zam yolda.

Son Dakika 3 Ağu 2022 14:37 0
Ehliyet, MTV, Araç Muayene, Trafik Cezaları ve Vergilere Büyük Zam Yolda

YDO'da rekor: Vergi ceza ve ehliyete büyük zam geliyor.

Bugün enflasyon açıklandı. Açıklanan enflasyona baktığımızda ÜFE, önceki aya göre yüzde 144.61 seviyesinde arttı. on iki aylık ortalamaya baktığımızda yüzde 97.30 seviyesinde arttığı görüldü. ÜFE'ye endeksli olan vergi, harç ve cezalara yeni yılda bu oranda tarihi bir zam geleceği bildirildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl kalan 3 ayda ÜFE sıfır bile gelirse Yeniden Değerleme Oranının yüzde 117.33 seviyesinde olacağını ve vergi , harç ile cezalara bu oranda zam geleceğini söyledi. Bingöl konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yeniden değerleme oranında tarihi rekor geliyor. Önlem alınmazsa vergi ve cezalar can yakacak” dedi.

YDO hesaplaması Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte netleşecek. Ozan Bingöl yaptığı açıklamada bu 3 ayda da eksi bile gelse yine de YDO'nun yüzde 114'ün üzerinde geleceğini söyledi.

YDO ile 2023 yılı için birçok kalemde ücretlerin artacağını bildiren Bingöl, vergilere, harçlara ve cezalara YDO oranında zam yapılacak. Bingöl konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Mevcut mevzuat ve veriler ışığında, 2022 yılı için gerçekleşecek bu kadar yüksek yeniden değerleme oranı vatandaşın MTV, emlak vergisi ve diğer vergi kalemleri ile harç ve trafik cezaları başta olmak üzeri diğer pek çok idari para cezası ve yüksek araç muayene ücretleri altında ezilmesi anlamına gelecektir” dedi.

Bu oranının Cumhurbaşkanı tarafından değiştirilebileceğini, vergilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zammı indirme yetkisinin olduğunu söyleyen Bingöl, “Ancak, özellikle cezalar açısından böyle bir yetki söz konusu değildir. Araç muayene ücretlerinde ise bu yetkiyi beş yılda bir çok sınırlı olarak kullanabilmektedir” ifadelerini kullandı.

MTV, damga vergisi, harçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi vergilerde Cumhurbaşkanının indirim yapma yetkisi olduğunu söyleyen Bingöl, “Bu yetkiler kullanıldığı takdirde yüksek orandaki 2022 yılı yeniden değerleme oranı nedeniyle 2023 yılı vergi ve vergi kanunlarında yer alan cezaların artış oranı düşürülebilir” ifadelerini kullandı.

TRAFİK CEZALARI VE ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNDE YETKİ YOK

Cumhurbaşkanının araç muayene ücretlerinde , trafik cezalarında ve pekçok idari para cezasında arttırma ya da eksiltme yetkisi yok. O nedenle bu ücretlere yüzde 110'un üzerinde zam gelecek.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç