Ehliyet Alacaklar Dikkat: Çifte Zam Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ehliyet Alacaklar Dikkat: Çifte Zam Geliyor

Sürücü belgesini henüz almayan vatandaşlar için yapılan son dakika açıklamasında çifte zammın yolda olduğuna yer verildi.

Ekonomi 6 Tem 2022 08:37 0
Ehliyet Alacaklar Dikkat: Çifte Zam Geliyor

Ehliyet alacaklar dikkat: Büyük zam yolda.

2023 yılı yeniden değerleme oranı hesabı hakkında bir açıklama geldi. Dünya'dan Alaattin Aktaş bugün kaleme aldığı yazısında yeniden değerleme oranını hesapladı ve kalan 3 ayın da eklenmesi ile birlikte 2023 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde kaç seviyesinde beklendiğini kamuoyuna duyurdu. 

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Her sene vergi, harç ve cezaların belirlenmesinde bu rakam dikkate alınır. Yi ÜFE'ye göre hesaplanan YDO'!ya göre diğer sene vergilere , harçlara, değerli kağıt masraflarına ve Motorlu Taşıtlar Vergisine zam yapılır. Vergilerde Cumhurbaşkanının indirim yapma, YDO'ya göre daha az ya da daha fazla zam yapma yetkisi var. cezalarda ise değişiklik söz konusu olmuyor. 

Peki bu Yİ-ÜFE nedir: Uzun adı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi olan bu tabir, paranın yıllar içindeki değerini ifade eder. Yani geçen seneki 100 liranın bu sene değerinin ne kadar olduğu Yİ ÜFE'sidir. 

YDO KONTROLDEN ÇIKTI

Rekor seviyede gelen enflasyon rakamlarının ardından yapılan hesaplamada yeniden değerleme oranının şimdiden yüzde 110'ları geçtiği görüldü. İşte beklenen Yİ ÜFE'ye göre YDO hesaplaması:

- Birinci durumda; Yİ-ÜFE temmuzdan itibaren hiç artış göstermezse YDO yüzde 112.99 seviyesinde gelir.

- İkinci durumda; Yİ-ÜFE aylık bazda yüzde 1 seviyesinde bir artış gösterirse Yeniden Değerleme Oranı yüzde 115.11 seviyesinde gelir.

- Üçüncü durumda; Yİ-ÜFE aylık bazda yüzde 2 seviyesinde bir artış gösterirse Yeniden Değerleme Oranı yüzde 117.27 seviyesinde gelir.

- Dördüncü durumda; Yİ-ÜFE aylık bazda yüzde 3 seviyesinde bir artış gösterirse Yeniden Değerleme Oranı yüzde 119.47 seviyesinde gelir.

- Beşinci durumda; Yİ-ÜFE aylık bazda yüzde 4 seviyesinde bir artış gösterirse Yeniden Değerleme Oranı yüzde 121.72 seviyesinde gelir.

- Altınca durumda; Yİ-ÜFE aylık bazda yüzde 5 seviyesinde bir artış gösterirse Yeniden Değerleme Oranı yüzde 124.01 seviyesinde gelir.

EHLİYETE BÜYÜK ZAM YOLDA

Her sene sürücü belgesine gelecek zam da buna göre oluyor. Bu rakama baktığımızda gelecek sene sürücü belgesi almanın 2 kat daha pahalı olacağı görülüyor. 

2021 yılında 820 TL olan B sınıfı ehliyet harcı, Yüzde 36 gelen yeniden değerleme oranında zamlanmış ve 2022 yılında 1.116 TL seviyesine yükselmişti. Eğer bu sene yeniden değerleme oranı kadar , yani en az yüzde 112.99 seviyesinde zamlanırsa bu rakam 2 bin 376 lira seviyesinde olur.

SÜRÜCÜ KURSU FİYATINA DA ZAM YOLDA

2900 TL olarak belirlenen taban fiyat uygulamasına tepki gösteren sürücü kursları, bunun Aralık 2021'de belirlendiğini ve o zamanlar benzinin 8-9 lira olduğunu , masrafların ciddi şekilde arttığını söyleyerek ek bir zam talep etti. Bu talebe henüz karşılık gelmedi ancak geçe nsene olduğu gibi bu sene de Aralık ayında yeni fiyatın belirlenmesi bekleniyor. 

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç