Eğer Erdoğan Naci Ağbal'ı Görevden Almasaydı Dolar Kaç TL Olurdu? Tunç Şatıroğlu Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Eğer Erdoğan Naci Ağbal'ı Görevden Almasaydı Dolar Kaç TL Olurdu? Tunç Şatıroğlu Açıkladı

Ekonomist Tunç Şatıroğlu yaptığı son dakika açıklamasında Naci Ağbal'ın görevden alınmaması ihtimalini değerlendirdi.

Döviz 15 Nisan 2022 15:34 0
Eğer Erdoğan Naci Ağbal'ı Görevden Almasaydı Dolar Kaç TL Olurdu? Tunç Şatıroğlu Açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Naci Ağbal'ı görevden almasaydı Dolar kuru şimdi ne kadar olurdu?


Merkez Bankası Murat Çetinkaya'nın görevden alınması ile başlayan Merkez Bankası Başkanı değişiklikleri serisi 2 yıl devam etti. 2016 yılında göreve gelen Murat Çetinkaya , bir gece yarısı kararnamesi ile görevden alındı ve yerine Murat Uysal getirildi. Uysal'ın getirilmesi sonrası art arda faiz indirimleri geldi. Ancak bunun aksi yönde döviz kurları artmaya başlamıştı.


Hal böyle olunca bir Merkez Bankası başkanı daha değişti ve 2019'da göreve gelen Uysal görevden alınarak gece yarısı Naci Ağbal göreve getirildi. 2020 yılında göreve gelen ve art arda faiz artırımına giderek döviz kurunu kontrol altında tutan , piyasada istikrar havasını yakalamaya çalışan Naci Ağbal, faizi son olarak yüzde 17'den 19'a çıkarınca görevden alındı. 2021 yılında görevden alınan Ağbal'ın yerine ise Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun ataması yapıldı ve bu tarihten sonra dolar kuru adete kontrol altına alınamadı. Naci Ağbal'ın görevden alındığı gece bir anda 1 liradan fazla yükseliş görüldü ve 7.20 TL seviyesinde iken dolar 8 lirayı geçmişti.


GÖREVDE KALSA DOLAR NE KADAR OLURDU?

Konu ile ilgili bir değerlendirme açıklaması yapan ünlü Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Naci Ağbal görevde kalsaydı dolar kuru şu anda ne kadar olurdu ? sorusunu değerlendirdi. Şatıroğlu açıklamasında, "19 Mart 2021'de Dolar Güney Afrika Randı paritesi 14,68'di bugün 14,66. Yani Naci Ağbal görevde kalsaydı Dolar TL bugün 7,20 olabilirdi. Yani bugün almak isteyip de alamadığınız veya ancak büyük fedakarlıkla alabildiğiniz birçok şey Türkiye'de yarı fiyatına satılıyor olabilirdi." ifadelerini kullandı.


TL, SADECE DOLAR KARŞISINDA DEĞİL TÜM PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA KAYBETTİ

TL'nin son yıllarda sadece dolar karşısında değil tüm para birimleri karşısında değer kaybettiğini, dolar karşısında en çok değer kaybeden para biriminin TL olduğunu belirten Şatıroğlu, "Oysa son bir yılda uluslararası ticarete konu para birimleri içinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi TL oldu.  Yani TL bütün paraların karşısında değer kaybetti. Bir tanesinin dahi karşısında değer kazanmadı.  Yani en kötüsü oldu. Umarım anlaşılmıştır." ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç