Dünyada Düşerken Türkiye'de Borsa Neden Yükseliyor? İşte En Büyük Sebebi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dünyada Düşerken Türkiye'de Borsa Neden Yükseliyor? İşte En Büyük Sebebi

Türkiye'de borsa neden yükseliyor? Bist 100 endeksi 1 senede ne kadar kazandırdı? İşte son bilgiler ve borsada yükselişin asıl nedeni.

Borsa 23 Ekim 2022 08:34 0
Dünyada Düşerken Türkiye'de Borsa Neden Yükseliyor? İşte En Büyük Sebebi

Türkiye'de borsa her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Tüm dünyada düşüş eğiliminde olan ve ciddi değer kaybeden hisse senetleri yatırımcılarına zor günler yaşatırken Türkiye'de borsanın her geçen gün rekor kırması ise dikkatleri çekti.

Özellikle Fed'in faiz artırımları ve tüm dünyada yükske gelen enflasyon ile birlikte başlayan sıkılaşmalar borsaları düşürürken Türkiye'de borsa son 1 yılda yüzde 163 seviyesinde değre kazandı. Bundan tam 1 sene önce 1492 seviyesinde olan Bist 100 endeksi, dün haftayı 3 bin 934 seviyesinden kapattı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine kadar yükseldi. En merak edilen konu ise borsada neden yükseliş olduğu konusu oldu.

TÜM DÜNYADA NE OLUYOR?

Dünyada faizlerin yükselmesi ile birlkte tahvil faizlerinde , banka mevduat faiz oranlarında yükselişler oldu. Faiz artışları ile birlikte parasını enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcılar, tahvillere ve dolar kuruna yatırım yapıyor. 

TÜRKİYE'DE NE OLUYOR?

Türkiye'de ise durum farklı. Türkiye'de faiz indirimleri geldiği için mevduat faizleri her geçen gün düşüyor. Bundan 1 sene önce 100 bin lirasını mevduat hesabına yatıran kişi 181 günde en yüksek faizi veren bankadan 11 bin lira alacak. 181 gün daha kalsa 12 bin lira daha kazanacak ve 1 sene sonunda parası 123 bin lira olacak ve 1 senede 23 bin lira faiz getirsii elde etmiş olacak.

Ancak bundan bir sene önce borsaya giren kişi yüzde 163'lük artışla parasını 263 bin lira yapmış olacak. İşte borsadaki yükselişin en büyük sebebi bu. Şu anda Türkiye'de enflasyon rakamından daha fazla yükselen tek şey borsa. 

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç