Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye ek 10 milyar Dolar daha: Hangi sektörlere gelecek?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye ek 10 milyar Dolar daha: Hangi sektörlere gelecek?

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada Türkiye'ye 10 milyar dolar daha geleceği bildirildi.

İş Dünyası 4 Haz 2024 2
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye ek 10 milyar Dolar daha: Hangi sektörlere gelecek?

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 10 milyar dolar daha.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının (TSKB) ilkini düzenlediği TSKB Kalkınma Günü'ne katıldı ve burada dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Büyüme açısından Türkiye'nin son 20 yılda önemli adımlar attığını söyleyen Lopez, bu dönemde yüzde 5.4'lük bir ortalama büyüme yakalandığını söyledi ve şimdi mevcut şekilde sunulan fonlara ek olarak Türkiye'ye 10 milya rdolarlık daha finansman geleceğini söyledi.

3 ana başlıktan bahsedilebileceğini, bunlardan ilkinin büyüme olduğunu, büyüme olmadan kalkınmanın olamayacağını söyleyen Lopez, ""İkinci başlık, işin sosyal boyutu, kapsayıcılık. Büyümenin sadece belli bir kesim için değil, toplumdaki tüm kesimler için geçerli olmasını sağlamalıyız. Üçüncüsü de sürdürülebilirlik; yeşil büyüme dediğimiz kavramı besleyecek olan sürdürülebilirlik boyutu. Türkiye'de 26 yıllık süre zarfında kişi başına düşen milli gelir 4 katına çıktı. Yani reel olarak 4 katına çıktığını söyleyebiliriz 20-30 yıl içerisinde. Bu başarının muhakkak takdir edilmesi gerekli. Son 20-25 yıldaki başarının önümüzdeki 20 yılda da devam etmesini sağlamamız gerekiyor. Bunun üzerine koyulması gerekiyor. Yüksek enflasyon ortamında yatırımların daha verimli, üretken sektörlere akması çok kolay değildir. En iyi sektörün ne olduğunu kestirmek çok mümkün olmayabilir her zaman" ifadelerini kullandı.

YATIRIMLAR NEREYE AKMALI?

Gelecek yatırımların kendini koruyabilecek sektörlere kaydığını söyleyen Lopez, ekonomi içinde büyümenin sağlanması adına yatırımların ekonomiyi verimli ve etkili hale getirecek sektörlere gitmesi gerektiğini söyledi.

Kısa vadede bazı sıkıntılar çıabileceğini söyleyen Lopez, "Bir, iki yıldan bahsetmiyorum ama önümüzdeki döneme baktığımızda belli bir süre sonra enflasyonun etkisi azalacak. Bununla ilgili olarak da sabırlı olmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Lopez sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bir taraftan iklim değişikliğiyle ilgili hususlara vurgu yapılıyordu. Süreci birlikte yürütmek mümkün. Büyüme için çalışmalar yürütürken enerji geçişiyle ilgili çalışmaları da yürütmek ve başarılı olmak mümkün. İspanya son yıllarda yenilenebilen enerjiye, özellikle güneş ve rüzgar enerjisine, büyük ağırlık verdi. Şu anda İspanya'da elektrik fiyatı Avrupa'nın kuzeyindeki birçok ülkeden yüzde 40 daha ucuz. Yani sabahleyin 3 saat kadar bir süreyle düşük bir pik var. Neredeyse sıfır. Çünkü bir arz fazlası var. Pik saatleri farklı. "Elektrik fiyatlarının düşmesi tüketiciler için iyidir' diye açıklanabilecek bir şey değil. Sonuçta bu sebepten yatırımlarını şekillendiren firmalar var. Enerji açısından baktığımızda Türkiye, lider ülkelerden biri. Elektrik üretim kapasitesinin bugün Türkiye'de yaklaşık 105 bin megavat olduğunu söyleyebiliriz"

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 51 Gün Önce
bu bankalar sadce somurme amacli olusturulmus bi sit sistem
Ziyaretçi 51 Gün Önce
ben bu dunya bankasi islerinden pek anlamam ama sunu iyi bilirim bunlar bisey almadan bisey vermez bunl