Dünya Alarmda! Cinsel Yolla Bulaşan Ölümcül Virüs
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dünya Alarmda! Cinsel Yolla Bulaşan Ölümcül Virüs

Dünya ülkeleri alarma geçti. Yeni bir pandemi korkusu başlatan maymun çiçeği virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Son olarak İsrail'de görülen maymun çiçeği virüsünün nasıl bulaştığı ve belirtileri yakından araştırılıyor. Cinsel yolla da bulaştığı iddia edilen virüs hakkında detaylı bilgiler haberimizde...

Haberler 21 Mayıs 2022 13:59 0
Dünya Alarmda! Cinsel Yolla Bulaşan Ölümcül Virüs

Dünya ülkeleri alarma geçti. Yeni bir pandemi korkusu başlatan maymun çiçeği virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Son olarak İsrail'de görülen maymun çiçeği virüsünün nasıl bulaştığı ve belirtileri yakından araştırılıyor. Cinsel yolla da bulaştığı iddia edilen virüs hakkında detaylı bilgiler haberimizde...

Koronavirüs pandemisi devam ediyorken yeni bir virüsün pek çok ülkede ortaya çıkması "yeni bir pandemi mi" başlıyor sorusunu akıllara getirdi.  Dünya sağlık örgütü virüse karşı uyarılarda bulundu... Avrupa'da şimdiye kadar görülen vaka sayısı 100'ü aştı. Bazı haber sitelerinde "Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi" haberleri yapılmaya başlandı ancak resmi bir açıklama gelmedi. Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Cinsellikle ilgisi var mı? 

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR

Çiçek hastalığına benzer rahatsızlıklara neden oluyor.Normalde Batı Afrika ülkelerinde yaygın. Nijerya’da, insanların fare ve sincaplarla yakın temasta olduğu kırsal alanlarda yılda yaklaşık 3 bin vaka görülüyor. Fakat Afrika’ya seyahat geçmişi olmayan kişilerde virüsün görülmesi yeni bir gelişme.

Nijerya Bilim Akademisi’nin eski başkanı virolog Oyewale Tomori, “Her gün daha fazla ülke enfekte oluyor. Bu, Batı Afrika’da gördüğümüz türden bir yayılma değil, yeni bir şey olabilir” dedi. “Bizim bildiğimiz maymun çiçeği virüsü normalde bu kadar bulaşıcı değil” diyen Hollandalı virolog Marion Koopmans da yeni salgının “çok sıradışı ve endişe verici” olduğunu söyledi.

CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas durumunda bulaşıyor. Cinsel ilişki ya da hasta birinin yatak takımı veya giysilerine temas yoluyla yayılabiliyor.

Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvılarından geçebiliyor, buna solunum yoluyla ağızdan çıkan sıvılar da dahil. Ama bu virüs koronavirüs gibi havada asılı kalabilen bir virüs değil o. Çok yakın bir temasta olmak lazım. Yani enfekte olmuş ve semptom gösteren kişiyle fiziksel bir ilişkide olmanız lazım.

Virüsün bir kuluçka evresi var. Bu kuluçka evresi 21 güne kadar çıkabiliyor. Ama virüs kuluçka devresinde bulaşıcı olmuyor. Bu, bu virüsü koronavirüsten ayıran çok önemli bir özellik. Virüsün bulaşması için semptomların bir miktar başlamış olması lazım.

FETİŞ FESTİVALİNDEN YAYILDI

Belçika’da maymun çiçeğine dair şaşırtıcı bir gelişme yaşandı. Ülkedeki vakaların bazıları ‘Darklands fetiş festivali’yle ilişkilendirildi. 4-9 Mayıs’ta Anvers’te düzenlenen festivalde ülke içinden ve yurt dışından, çoğunluğu erkeklerden oluşan 10 bin ziyaretçi katılmıştı. Sosyal medyada açıklama yayımlayan festival yönetimi, iki hafta önce festivale katılan kişilerin grip benzeri şikayetler ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilere karşı dikkatli olmalarını istedi.

EŞCİNSEL VE ÇOK EŞLİ ERKEKLERDE KORUMA

Üç vakanın festivalle bağlantılı olduğunu açıklayan Darklands yönetimi, vakaların Britanya, Portekiz ve İspanya’dan gelen ziyaretçilerden kaynaklandığını söyledi. Yönetim, özellikle eşcinsel erkekleri ve birden fazla partneri olan kişileri virüse karşı tedbirli olmaları için uyardı. Belirti göstermeleri halinde hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurmalarını önerdi.

SALGINA DÖNÜŞÜR MÜ?

Bilim insanları, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi bir salgına dönüşmesini beklemiyor.DSÖ verileri, çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

BELİRTİLER NELER

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik. Bunları genellikle yüzde başlayan ve tüm vücuda yayılan döküntüler izliyor. Kaşıntıya neden olan döküntüler vücutta kalıcı iz bırakabiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, "Maymun çiçeği Türkiye’ye gelir mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Türkiye’ye de gelmemesi için hiçbir neden yok. Takip edilmesi gereken bir hastalık. Sağlık Bakanlığı henüz bu konuda bir bilgi notu paylaşmadı. Toplumu ve birinci basamaktaki hekimleri bilgilendirmek, hastalığın belirtileri ve lezyonlarla ilgili uyarması gerekir. Bu tür şikâyetleri olanların başvurmasını, başvurduğunda da hekimlerin bunu tarayabilmesini sağlamak önemli. Halen olgular, ‘şüpheli’ ve ‘kesin’ diye ayrılıyor. Hastalıktan şüphelenmekle tanıyı koyabilmek arasındaki zamanı en kısa süreye indirmek için laboratuvar altyapısını hazırlamak gerekiyor. “

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç