Dolarda Uyku Kaçıracak Tahmin Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolarda Uyku Kaçıracak Tahmin Geldi

Dolar kuru hakkında Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Döviz 14 Tem 2022 21:45 1
Dolarda Uyku Kaçıracak Tahmin Geldi

Yok artık daha neler dedirten dolar tahmini: 100 TL olacak dedi.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer bir son dakika açıklamasında bulundu. Geçer yaptığı açıklamada dolar kuru için bomba tahminde bulundu. Geçer yaptığı açıklamada dolarda korkutan tahmini yayınladı.

EURO/DOLAR BİTTİ DOLAR / EURO GELİYOR

Doların Euro karşısında değer kazancının devam ettiğini söyleyen Selçuk Geçer, Avrupa Merkez Bankası'nın yavaş davranması, buna karşın Fed'in oldukça agresif davranmasının doları daha da güçlendirdiğini, Doların Euro'yu geçtiğini söyledi. 

Amerika'da enflasyonun beklenenin üzerinde geldiğini ve çift haneli enflasyona doğru gidildiğini söyleyen Geçer, piyasalarda ciddi bir karmaşıklık olduğunu söyledi.

DÜNYANIN EN STABİL EKONOMİLERİNDEN JAPONYA BİLE...

Dün gelen enflasyon verilerinin tüm dünyayı vurduğunu söyleyen Geçer, dünyanın en stabil ekonomisi olan Japonya ekonomisinde bile ciddi bir hareket olduğunu, Yen'in ciddi değer kaybettiğini söyledi. Geçer, "Dolar Yen paritesi 24 yılın en düşük seviyesine geriledi. Dünyanın en stabil ekonomilerinden olan Japonya'da da Yen ciddi bir kayıp gösterdi.

TL'NİN DEĞER KAYBETMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİL

"Demek ki TL'nin değer kaybı çok da şaşırtıcı olmamalı. 17.50 seviyesini gördük. Buna karşın 17.42 TL'de kalan Euro gördük. Bunun yanı sıra Fed başkanlarından art arda faiz açıklamaları geldi. Bazı Fed başkanları 100 baz puan istedi. Ki bunlar daha çok güvercin duruşu sergileyen Fed başkanları. 100 baz puanlık artış piyasalarda ciddi dalgalanmaları beraberinde getirecek. 100 baz puanlık faiz artışının bizim gibi gelişmtkete olan ülkelere ciddi etkileri olacak.

Amerika'da resesyonist ortamının yaşanabileceği bildirildi. IMF de ABD'de ufak ufak resesyonun gelmeye başladığını söyledi. 

DÜNYADAN AYRIŞIYORUZ

"MAkroekonomik sorunlarımız olduğu için biz dünyadan da ayrışıyoruz. Dünyadan da ayrıştığımız için her geçen gün rakamlarımız bozulmaya devam ediyor. Merkez Bankası net döviz rezervi her geçen gün düşmeye devam ediyor. 7.5 milyara geldi net döviz rezervi. Swap hariç net döviz rezervimiz -54,3 milyar dolar. Bu da döviz baskısının pekı de mümkün olmadığı görülüyor. Merkez bankaları ya da kamu bankalaır dğeil daha çok yabancılar dövizi bu seviyelerde tutuyorlar. Ne zaman işlerini bitirecekler biz o gün itibarıyla dövizdeki kırılmaları göreceğiz. 

Beklentiler de bozuluyor. MErkez Bankasının TÜFE beklentisi Yüzde 64.59'du , Yüzde 69.94'e evrildi. Do0lar beklentisi 18.99'a çıkarıldı ki bunlar çok iyimser tahminler. Doların bu seviyede kapatmasının imkanı yok. 

Bunun üzerine Fitch de kredi notumzu düşürüyor. Artan geriye dönük riskler liranın değer kaybı, dövizin yurt dııpşna kaçıyor olması ve enflasyondaki agresif hareketler nedeniyle kredi düşüyor. Moody's dedi ki bankacılık sektörü riskli. BDDK'nın hamlesi de bu riskleri daha da artıyor dedi. Bu açıklamalar da Türkiye'nin borç bulma ihtimalini azaltıyor. 

Dolarize olmaya devam ediyoruz. Hem vatandaşlar hem kurumlar döviz biriktiriyor. Bu da doların yukarıya doğru hızlanmasını beraberinde getiriyor. Gerçi şu anda çok da yüksek bir dolar kuru yok. Türkiye'de ne ucuz derseniz dolar. Çünkü maliyetler içinde dolar euro bunun çok üstünde. Enflasyon dolar fiyatlaması yapıldığında ise 35 lira civarında dolara ulaşıyoruz. 34 liralık euroya ulaşıyoruz. 

PARİTE BİZİ KÖTÜ ETKİLER

Parite düştü. 1.50 olmayacak. 1'in altına girer diyorduk işte oldu. Bugün 0.9952 seviyesinde Euro dolar paritesi. İhracatçının Euro avantajını da ortadan kaldırıyoruz. Biliyorsunuz biz dolarla alıp euro ile satıyoruz. Bu makasın avantajını kullanıyorduk. Bu avantaj dezavantaj oldu. Bu da bizim döviz ihtiyacımızı daha da arttıracak gibi. 

DOLAR FIRLADI

Dolar endeksi fırladı ve 110'un hemen kıyısına geldi. Dolar 110'u kıracak. 115'e gidecek. Dolar endeksinin 115'e gitmesi, paritenin 0.75'e kadar düşmesi demek. Peki dolar nereye gidecek?

Kısa vadede: 17.80 , 18,00 , 18,20 seviyeleri, 

1-2 ay içinde: 21.00 ile 22 lira seviyelerini görürüz.

Sornasında Aralık'a kadar 30 liranın üzerine çıkan doları görürüz. 

OTURUP DUA EDELİM: 100 LİRAYI BULABİLİR

Yıl sonu dolar 30-35 seviyesinde kapatırsa oturup dua edelim. Kırılma olursa o zaman 3 haneli dolar ile karşı karşıya kalabilriiz"

Sorumluluk Reddi Beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com döviz kurları, piyasalar, borsa, emtialar konusunda yatırım tavsiyesi vermez.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Selçuk Geçer, Uykuda olan Nebati bey uyanırsa bu gidişte sizin uykunuzu kaçıracak tahminleriniz yüzünden.