Dolara Yeni ve Büyük Müdahale: Dolar Kaç TL İken Gelecek?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolara Yeni ve Büyük Müdahale: Dolar Kaç TL İken Gelecek?

Son dakika haberi: Ünlü ekonomist Devrim Zelyut , dolar kuruna müdahalenin kaç TL'de iken geleceğini açıkladı.

Döviz 7 Tem 2022 00:30 2
Dolara Yeni ve Büyük Müdahale: Dolar Kaç TL İken Gelecek?

Son Dakika: Ünlü Ekonomist Evren Devrim Zelyut dolara müdahalenin geleceği aralığı açıkladı.

Ünlü Ekonomit Evren Devrim Zelyut bir son dakika açıklamasında bulundu ve dikkat çeken ifadeler kullandı. Dolar kurunun akıbeti hakkında konuşan Zelyut, bir müdahale beklediğini söyledi.

Doların güçlenmesi ve yeniden 17 lira 20 kuruşun üzerine çıkması sonrası açıklama yapan Zelyut, doların eski günlerine dönmeye başladığını, yükselmeye devam edeceğini söyledi. Dolar ile işi olanların da merak ettiği konunun dolara müdahale olduğunu söyleyen Zelyut, GES, BDDK, KKM gibi silahların kullanıldığını , ancak bunların herhangi bir kalıcı düşüş sağlamadığını, KKM'deki düşüşün büyük olduğunu ama bunun da kalıcı olmadığını söyledi. 

Dışa bağımlı bir sistemimiz olduğunu söyleyen Zelyut, ithalat kaleminin yüksek olduğunu ve bu nedenle açık verildiğini söyledi. İlk 5 aydaki açığın geçen seneye göre yüzde 136 seviyesinde artış gösterdiğini söyleyen Zelyut, sistemin para kazanmadığını, buna bir de enflasyonun eklendiğini, negatif reel faiz ile birlikte dolar kurunun yükselişinin durdurulamadığını söyledi. 

DOLARIN 17'Yİ GEÇMESİNİN NEDENLERİNDEN BİRİ

Dolar kurunun 17 liranın üzerine çıkma nedenlerinden biri hakkında konuşan Zelyut, "Dolar kurunu 17 TL’nin üstüne attıran gerekçelerden birisi de Merkez Bankası’nın karşılıksız para basmasıdır. Basılan paranın büyüme kadar karşılığı olur. Siz ne kadar mal ve hizmet üretiyorsanız o kadar fazla para basabilirsiniz. Bu seviyenin üstünde para basarsanız yüksek enflasyona neden olursunuz.” dedi.

Enflasyonla mücadele konusunda gerçekten bir mücadele olmadığını söyleyen Zelyut, gıda ürünlerinde KDV'nin indirildiğini ancak ülke olarak tarımdan vazgeçildiğini söyledi. KDV indirerek fiyatların kontrol edilemeyeceğini söyleyen Zelyut, sabun üretirken hammaddenin dışarıdan geldiğini , bu nedenle KDV indiğinde fiyatların inmesinin çok zor olduğunu söyledi. 

DOLAR YÜKSELİŞE DEVAM EDECEK: KORKUNÇ BİR ARTIŞ VAR

Bu nedenlerden dolayı enflasyonun düşmeyeceğini söyleyen Zelyut, dolar kurunun da yükselişine devam edeceğini söyledi. “Dolar endeksinde korkunç bir artış var." diyerek açıklamasını sürdüren Zelyut, 2 ay önce 101 seviyesinde olan dolar endeksinin 107 seviyelerine kadar çıktığını, doların tüm dünyada değerlendiğini söyledi. Bu ortamda doların yerinde durmasının beklenemeyeceğini, Fed faiz artırdıkça doların daha da artacağını söyledi.

DOLARA MÜDAHALE ARALIĞI

Dolarda en merak edilen konunun yeni müdahale aralığı. Bu konuya değinen Zelyut, müdahalenin, Dolar 18 ile 20 lira arasında iken geleceğini söyledi. Zelyut açıklamasını "Faiz artırımı harici tekrar şirket ve bireysel dövizlere el atmaya kalkarlarsa bu tamamen ters teper. BDDK ve SPK tarafından geliştirilecek teknik bir ürün karşımıza çıkarsa bu da dolar kurundaki yükselişleri durduramaz. Eğer 18 TL’den sonra en az 10 puan faiz artırımı yapılırsa kurda gerileme olur ama tek başına yeterli olmaz. Yerli ve yabancı yatırımcılara yüksek faizli bono imkanı sağlanırsa bu da dolar kurunu aşağı çekecektir. Tüm bunlar Hazine’ye inanılmaz yükler bindirecektir. Bunlar da yapılmazsa dolar kuru inanılmaz yerlere gidecektir.” dedi.

DOLAR KAÇ TL?

Piyasalardan alınan son verilere göre 1 dolar kuru şu sıralar 17 lira 22 kuruş seviyesinde seyrediyor. 

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
👍