Dolara Yeni Müdahale (Piyasalar Pazartesi Yarın Ne Olur , Yükselir mi Düşer mi?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolara Yeni Müdahale (Piyasalar Pazartesi Yarın Ne Olur , Yükselir mi Düşer mi?)

Son dakika haberi: Piyasalara yeni müdahale geldi. Gelen müdahale sonrası dolarda bir miktar düşüş görüldü.

Döviz 26 Haz 2022 22:30 1
Dolara Yeni Müdahale (Piyasalar Pazartesi Yarın Ne Olur , Yükselir mi Düşer mi?)

Yeni paket geliyor: Dolar 15 liranın altına geriler mi?

Ünlü Ekonomist Hatice Kolçak döviz kuru ve piyasalara müdahale ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında şunları söyledi:

"Dolara müdahale 21 Aralık günü geldi. Daha sonra yurt dışı gurbetçileri getirdik, daha sonra altınları getirdik GES getirdik. Bunlar liralaşma çabaları. Faizi sabit tutmak için bu hamleler gelmeye başladı. Hem faizi tutalım hem kuru tutalım. 20 Aralık'tan sonra sürekli olarak dövizin bozulması yönünde hamleler gelmeye başladı. 

Bunların hepsi dövizi tutma gayesi. Şimdiye kadar böyle geldi. Ancak şunu gördük ki hem kuru tutalım hem faiiz yükseltmeyelim diyince, faizler ne kadar düşük olsa da ucuz bir kredi fonlaması var. Bunlardan faydalanıldı. KKM'ye geçtiler ya da vatandaşlar kuru ellerinde bulundurmaya başladı. Her şeyi tutmaya çalıştık ama enflasyon arttı. 

Önce bireysel krediler kısıtlandı daha sonra diğer krediler de düzenlendi. Kredi çekenlerin döviz almasının önüne geçildi. 

,Son dönemlerde swaplarla kuru tutmaya çalıştık. Ama Suudi Prens geldi ve kur değişmedi. Dışarıdan para gelmesi lazım döviz sokuyor olmamız gerekiyor. 

Dolar ne olur? Cuma günü gelen hamlelerin devamı gelebilir. Şirketlerin tüm dövizleri sattığını düşünmüyorum. Şirketler dövizi dağıtabilirler. 

Net bir şey çok zor. Bence yarın şirketlerin döviz pozisyonlarına bakılacak. Ne kadar etkiliyor ne kadar etkilemiyor bakılacak. Cuma günü şirketlerin döviz bozduğunu düşünmüyorum. Yarından itibaren gerçek anlamda satış olacaksa bunun yansımalarını dolarda aşağı yönlü görürüz. Ben arka kapıdan farklı yöntemlerin geleceğini düşünüyorum.

Aşırı satış beklemiyorum. O yüzden farklı yollar denenecek. Farklı hesaplara dağıtılacak.

Hatice Kolçak açıklamasında yarın belirsiz bir güne uyanılacağını, BDDK'nın hamlesinin arkasının gelmesi durumunda dolar kurunun düşebileceğini söyledi. 15 liraya geriler mi sorusunu yanıtlayan Kolçak Suudi Arabistan ile swap anlaşması imzalanması ve şirketlerin döviz bozdurması durumunda doların düşeceğini söyledi.

BDDK'DAN AÇIKLAMA GELDİ: DOLAR GERİLEMEYE BAŞLADI

Geçen haftayı 16.92 TL ile kapatan dolar kuru düşmeye başladı. Hatice Kolçak asya borsalarından aldığı verileri paylaştı ve, az önce BDDK'dan gelen açıklama sonrası düşmeye başladı ve 16.64'e geriledi dedi.

İşte o açıklama:

BDDK'NIN AÇIKLAMASI

BDDK Cuma yaptığı açıklamada hesabında 15 milyon liradan fazla dövizi olanlara TL kredisi verilmeyeceğini söylemişti. Bu açıklama sonrası bugün yapılan yeni açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere Kurumumuz tarafından daha önce bankalara, kredilerin kullandırım amacına uygun olmayan işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılmasının engellenmesi için azami özenin gösterilmesi yönünde talimatlar verilmişti. Ancak bazı şirketlerin, Döviz borcu ya da döviz yükümlülüğü olmamasına hatta döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttukları görülmüştür. Yani üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynakları, gerçek bir ihtiyaç olmadığı halde bazı şirketlerce döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam etmektedir.

Bu itibarla, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli ve üretken alanlarda kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını ve kredilerin amacına matuf bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla gerekli görülen bir makro ihtiyati tedbir olarak 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Kurul Kararı(Karar) alınmıştır.

Bu çerçevede, Kararın uygulanmasına ilişkin yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür: Karar Kapsamına Dahil Olma Şartları ve Kapsama Dahil Olunmayan Haller:

- 1. 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili düzenlemeler uyarınca bağımsız denetime tabi bir şirket(Şirket) olması,

- 2. Şirketin YP nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduatın) TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması,

- 3. Şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması. Herhangi bir şirketin bu Karar kapsamına girebilmesi yukarıdaki her 3 şartın birden sağlanması gerekmektedir.

1. şartın sağlanmaması halinde, yani bir şirketin ilgili mevzuat uyarınca bağımsız denetime tabi bir Şirket statüsünde olmaması durumunda söz konusu şirket bu Karar kapsamına girmeyecektir."

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com döviz ve piyasalar hakkında yatırım tavsiyesi vermez. Yatırı mtavsiyesi aracı kurumlar ve yatrım danışmanları tarafından verilen bir hizmettir.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sürekli mudale edilcekse nie kkm çıkartıldı o zaman