Dolar TL Tahmini Geldi: 'Kötü Günler Geride Kaldı Sırada Daha Kötü Günler Var'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolar TL Tahmini Geldi: 'Kötü Günler Geride Kaldı Sırada Daha Kötü Günler Var'

Ünlü Ekonomist Murat Özsoy yaptığı son dakika açıklamasında dolar kuru TL ile ilgili değerlendirmede bulundu. İşte dolar tahmini.

Döviz 19 Haz 2022 00:42 1
Dolar TL Tahmini Geldi: 'Kötü Günler Geride Kaldı Sırada Daha Kötü Günler Var'

"Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var"

Ünlü Ekonomist Murat Özsoy bir son dakika açıklamasında bulundu ve FED'in faiz kararından sonra TL için oluşan senaryolar hakkında bilgi verdi. Geçen Çarşamba günü açıklanan Fed faiz kararının TL'ye etkisi hakkında değerlendirmede bulunan ve geleceğin riskli olduğunu söyleyen Özsoy, Fed'in önümüzdeki aydaki toplantıda 75 baz puan daha faiz arttıracağını söyledi. 

Eğer içeride TL'nin istikrarının sağlanması için gereken adımların atılmaması durumunda faiz artışları ile birliktE TL'de değer kayıplarının dah ada artacağını söyleyen Özsoy, Fed'in şahin duruşunun devam ettiğini söyledi ve “FED bundan sonra oldukça şahin bir tavır izlerken ABD ekonomisini resesyona sokmamak için işgücü piyasasını canlı tutmaya çalışacaktır. Devamında sıkı para politika adımlarının diğer Merkez Bankaları tarafından da atılmasında öncü olacaktır diye düşünüyorum. Bu durum tüm dünyada resesyona girmemek için bıçak sırtı denge yönetimi gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

"KÖTÜSÜ BİTTİ DAHA KÖTÜSÜ GELİYOR"

Enflasyonla mücadele meselesine değinen Özsoy, "Eğer ekonomi yönetimi küresel çaptaki para politikaları ile uyumlu olmadan, yurtiçindeki enflasyon sorununu sadece dış etkenlere bağlamaya devam eder ve enflasyon ile mücadele kapsamında gereken adımları atmaz ise FED’in 75bps artışları karşısında küresel likidite sıkışıklığı ve paranın artan maliyeti karşısında hane halkları ve özellikle reel sektördeki firmalar tarafında bugünden daha yüksek seviyede önemli finansal sıkıntılar gündeme gelebilir" dedi. 

Fed'in normalde 50 baz puan faiz yükseltme planı yaptığını, ancak yüksek gelen enflasyon sonrası faiz kararının arttırıldığını söyleyen Özsoy, "Bugün bu beklentiler paralelinde gelen 75bps artışın gerekçesi Powell’ın açıklamaları öncesinde yayınlanan FED basın bültenine eklenmiş olan “Komite, yüzde 2 enflasyon hedefine geri dönülmesi konusunda güçlü bir şekilde kararlıdır.” ibaresi ile açıklanmış oldu. Ardından Powell hem konuşması, hem de soru cevap kısmında enflasyonu indirmek konusunda kesin kararlı olduklarını birçok defa vurguladı ve en önemlisi de sonraki toplantılarda yine 75bps artış yapabileceklerinin sinyalini verdi." dedi. 

"BANA GÖRE DİKKATLERİ ÇEKEN KONU İSE..."

FED Başkanı Powell’ın enflasyon tahminlerini tutturamamalarını itiraf etmesine dikkatleri çeken Özsoy, "Bunu yine bir nevi açık ve şeffaf iletişim şeklinde yorumlayabiliriz fakat diğer taraftan Powell’ın bu seferki tutum ve söylemleri önceki toplantılara kıyasla daha çekingendi ve FED’in 50bps üzerinde bir artış yapma zorunluluğu altında kalmasından ötürü çok da memnun olmayan bir görüntü sergilemesiydi. Bundan sonraki gelişmelerin gelen değişkenlere bağlı olacağını söylemesi, enflasyonun bariz yukarıda seyretmesini kendilerini şaşırttığını söylemesi ve olağanüstü bir belirsizlik ortamının varlığından bahsederek dış etkenlerden bahsetmesinin pek de alışık olmadığımız bir Powell görüntüsü verdiğini düşünüyorum." dedi. 

PEKİ NE OLACAK BUNDAN SONRA TL'DE?

TL'de bundan sonra ne olacağı konusuna değinen Özsoy, "FED Başkanı Powell enflasyonu uzun vadeli beklentilerde yüzde 2 hedefine çıpalamak konusunda son derece kararlı olduğunu söylerken bundan sonraki toplantılarda yine 75bps artış yapacağının sinyalini verdi. Bizim açımızdan bakıldığında eğer içeride TL fiyat istikrarı sağlanamaz ise TL’nin ABD doları karşısında değer kayıpları Temmuz ve sonraki aylarda hızlanacaktır.

FED bundan sonra oldukça şahin bir tavır izlerken ABD ekonomisini resesyona sokmamak için işgücü piyasasını canlı tutmaya çalışacaktır. Devamında sıkı para politika adımlarının diğer Merkez Bankaları tarafından da atılmasında öncü olacaktır diye düşünüyorum. Bu durum tüm dünyada resesyona girmemek için bıçak sırtı denge yönetimi gerektiriyor.

Eğer ekonomi yönetimi küresel çaptaki para politikaları ile uyumlu olmadan, yurtiçindeki enflasyon sorununu sadece dış etkenlere bağlamaya devam eder ve enflasyon ile mücadele kapsamında gereken adımları atmaz ise FED’in 75bps artışları karşısında küresel likidite sıkışıklığı ve paranın artan maliyeti karşısında hane halkları ve özellikle reel sektördeki firmalar tarafında bugünden daha yüksek seviyede önemli finansal sıkıntılar gündeme gelebilir." dedi.

Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. 

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Önceden bugünümüz dünden iyi derdik. Şimdi bugünümüz yarından iyi der olduk. Umudumuzu almasalar iyiydi