Dolar Kurunda Bomba Tahmin: 'Kur Şokuna Hazır Olun'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolar Kurunda Bomba Tahmin: 'Kur Şokuna Hazır Olun'

Son dakika haberi: Ünlü ekonomist Yeşilada, kur şoku için hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Döviz 13 Mayıs 2022 14:32 0
Dolar Kurunda Bomba Tahmin: 'Kur Şokuna Hazır Olun'

Son dakika haberi: Dolar kurunun patlayacağı tarihi açıkladı.

Ünlü Ekonomist Atilla Yeşilada bir son dakika açıklamasında bulundu ve dolar kurunun sert yükeleceği, rekor kıracağı tarih hakkında önemli bir değerlendirmede ve tahminde bulundu. 

DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞTE

Hafta başından bu yana yükselişte olan dolar kuru, Pazartesi gününe 14.94 TL seviyesinden başladı. Hafta başından beri yükseliş eğiliminde olan ve kısa sürede 15 lirayı geçip 15.50 TL 'ye doğru ilerleyen dolar kuru , bugün öğle saatlerinde düşüşe geçti. Yaşanan dikey düşüş çok da uzun sürmedi. Daha sonra yeniden yükselişe geçen dolar kuru şu sıralar 15,48 TL 'ye kadar çıktı. İşte dolar kurunda dünden bu yana yaşanan değişimin grafiği:

YÜKSELİŞ NEDENİ

Dolar kurunda yükseliş geçen hafta gelen Fed faiz kararı ile başladı. 14.70'lere kadar gerileyen dolar kuru ,Fed faiz kararı sonrası tırmanışa geçti ve kısa sürede 15 lirayı geçti. ABD'de enflasyonun yüksek gelmesi ile birlikte yükseliş hızlanırken bugün gelen faiz artırımı açıklaması da cabası oldu. Fed'in yeni toplantısında bir kez daha faiz artırımına gideceği açıklaması piyasaları tedirgin etti ve dolar kuru yeniden yükselişe geçti. 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Yeşilada, Fed'in faiz artırımlarına devam edeceğini söyledi. Piyasaların bu durum karşısında sergilediği tavra değinen Yeşilada, “Piyasa sürekli olarak FED’in faiz artırımlarından cayabileceğini düşünüyor. ABD ekonomisi kolay kolay resesyona girmez. ABD’lilerin tasarruf oranları pandemi döneminde normalin üç katına çıktı. Ücretleri de artıyor. ABD’nin kısa süreli resesyona girmesi FED’i rahatsız etmez. FED’i kararından ancak jeopolitik bir patlama caydırabilir. Kredi pazarındaki tıkanma da FED’i yeniden düşünmeye itebilir" dedi ve ancak bu ihtimalin zor olduğunu söyledi.

DOLARA MÜDAHALE EDİLİYOR AMA...

TCMB'nin dolar kuruna müdahale ettiğini söyleyerek sözlerini sürdüren Yeşilada, bankacılık sektöründe baskılar olduğunu söyledi. Döviz bozdurulması için özen gösterildiği , ciddi bir gayret ortaya konulduğunu söyleyen Yeşilada, "Bu resmi olmayan bir sermaye kontrolüdür. Bence iki ay içinde resmi sermaye kontrolü de gelebilir. Paranız sizin ama bankadan sınırlı miktarda çekim yapabilirsiniz diyebilirler. Merkez Bankası iddialara göre ayda 12 milyar dolar döviz satıyor. Taşıma su ile bu işler olmaz. Bir yerde patlayacaktır. Bana göre 2 ay içerisinde patlama olacaktır.” ifadelerini kullandı. 

KUR ŞOKU İÇİN TARİH VERDİ

Haziran ile Temmuz ayları içinde kur şoku beklediğini söyleyerek sözlerini sürdüren Yeşilada, “Önümüzdeki iki ay içerisinde bir kur şoku bekliyorum. Bunun olmasını dilemiyorum ama olacaktır. Turizmden beklenen gelirler gelmeyebilir. Sosyal çalkantılar yaşanabilir. Ayrıca Merkez Bankası’nın da cephanesi kalmadı. Dolar kuruna karşı yapılabilecek bir şey kalmadı. Türkiye’de işler her geçen gün kötüye gidecek.” ifadelerini kullandı.

Haberde yer alan bilgiler ilgili ekonomistin düşünceleridir. Finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. 

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç