Dolar Kuru Sert Yükseldi: Yeni Tahminler, Yükselecek mi Düşecek mi Yorumları Yayımlandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolar Kuru Sert Yükseldi: Yeni Tahminler, Yükselecek mi Düşecek mi Yorumları Yayımlandı

Son dakika haberi: Dolar kurunda sert yükselişler devam ediyor. Hafta başından bu yana dolar kuru 40 kuruş yükseldi.

Döviz 11 Mayıs 2022 12:25 0
Dolar Kuru Sert Yükseldi: Yeni Tahminler, Yükselecek mi Düşecek mi  Yorumları Yayımlandı

Dolar kurunda yükseliş durdurulamıyor.

Dolar kuru güne yine yükselişle başladı. Yeni haftanın ilk gününde yükselen dolar bugün 10 kuruş birden yükseldi. Dünü 14.20 TL seviyesinden kapatan dolar , sabah 15.37 TL seviyesine kadar çıktı. Daha sonra bir miktar düşen dolarda yükseliş yeniden başladı. 

Yeni yükselişle birlikte dolar kuru şu sıralar 15.3160 TL seviyesinde seyrediyor. İşte dolar kurunda dünden bu yana yükselişin grafiği:

Dolar kuru ile paralel olarak Euro kurunda da yükseliş devam ediyor. Dün 15.80 TL seviyelerinde olan Euroda 40 kuruştan fazla bir yükseliş görüldü ve 1 Euro 16.22 TL seviyesine kadar yükseldi. 

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altında da dolar kuru ile paralel olarak yükseliş görülüyor. Son verilere göre gram altın dünden bu yana 12 lira değer kazandı ve 912 liraya kadar çıktı. 

DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ?

"15 Lira seviyesinin altına sarkma yaşanırsa dövizle ticaret yapanlar ve döviz borcu olanlar bu fırsatı değerlendirmeli diye düşünüyorum. Özellikle dolar endeksinin 104 seviyesinde olduğu bir gündeyiz. Muhtemelen de yıl içerisinde bu yükselişler devam edecek" diyerek bir tahmin yayınlayan İslam Memiş, 15.30 TL seviyesinin kritik olduğunu söylemişti. Memiş, Haziran ve Temmuz aylarında yükselişin artacağını ve yeni zirvelerin görüleceğini söyledi. 

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen doların tüm dünyada arttığın söyledi ve "Türkiye vahşi finansal baskılama ve bozuk dış dengesiyle şoklara açık durumda. Açıklanan önlemler kalıcı bir çözüm getirmez" dedi.

HAVUZUN DİBİ DELİK

Ekonomi Yazarı Uğur Gürses ise , "Havuzun dibi delik olunca kovayla su taşı, bardakla dök olmaz. Temel politika yanlış. Reel faiz 30 puan negatifken ne yapsan boş. Döviz de satsan sonu yok yasak da desen sonu yok. Sonuçta su akar mecrasını bulur. Bundan sonra da devam eder yükseliş. Kısıtlayıcı kurallar koydukça da bu işlem yasak elma haline gelir ve bu döviz bitiyor mu bitti mi bundan sonra hangi adım gelir kaygısıyla gelir vatandaş da şirketler de yani döviz ödemesi olanlar ithalat yapanlardan daha fazla talep olur. Peki neden şimdi? En önemli etken Fed. Geçen yıl ekim kasım ayında Fed'in bizi etkilemeyeceği ve 2023'ten önce faiz artırmayacağı yorumları yapılıyordu. Fed 25-50 hatta 75 gündemde faiz artırıyor. Dış dünyada tahvillerin faizleri yükseliyor, hisse senetlerinde düşüş var. Piyasa şuna ikna olmuş durumda Fed gümbür gümbür faiz artıracak. Bizde bunu göremeyen ekonomi yönetimi reel faizi negatife getirdi. Kısıtlamayla da dövizle olan mal ve hizmet talep görür, dövize talep olur bugünden almaya başlar. KKM ile durduramazsın." dedi.

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, dışa bağımlılığa değindi ve "ABD tahvil faizlerindeki sert yükseliş bütün piyasaları çok tedirgin ediyor. Geçmişte hep enflasyonun üzerinde kalan tahvil faizlerinin benzer bir harekete geçmesi çok tehlikeli olur. Baz senaryo değil ama böyle bir olasılık var. Beklenen enflasyonun bile üzerine gitmeye kalksa bitmemiş bir hareket var görünüyor. İskonto oranı bilinemeyince borsalar fiyatlama yapamıyor ve aşağı gidiyor. Bir süre sonra tüm varlıklara daha çok yansıyabilir. Özetle küresel risk iştahı bayağı düştü, dolar güçleniyor daha da artmaya aday. Güvenli limana yönelme eğilimi bizden para çıkışına yol açıyor görünüyor. Kur riski almak istemeyen reel sektör talebi de buna eklenmiş görünüyor. Kurdaki hareketin temel nedeninin bunlar olduğunu düşünüyorum. Dengeleme açısından kura müdahale de azalmış olabilir. Kısa vadede hareket devam edebilir ama şu aşamada çok güçlü olacağını zannetmiyorum. ABD tahvil faizleri dengelenene kadar stres devam edebilir." dedi.

Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç