Dolar 15 TL'ye Geldi: Döviz Kurunun Kontrolden Çıkacağı Tarihi Verdi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolar 15 TL'ye Geldi: Döviz Kurunun Kontrolden Çıkacağı Tarihi Verdi

Son dakika haberi: Dolar kurunun kontrolden çıkacağı tarihi CHP'li Ekonomist verdi. Karabat yaptığı açıklamada Türkiye'nin faiz ve borç batağında olduğunu söyeldi.

Döviz 9 Mayıs 2022 10:04 0
Dolar 15 TL'ye Geldi: Döviz Kurunun Kontrolden Çıkacağı Tarihi Verdi

Dolar kurunun kontrolden çıkacağı tarih açıklandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Masası Üyesi  ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat bir son dakika açıklamasında bulundu ve dolar kurunun kontrolden çıkacağı tarihi açıkladı. Karabat yaptığı açıklamada kurların 1 2 ay içinde kontrolden çıkacağını, artık baskılanamaycağını söyledi.

Büyük bir kur krizi ile karşı karşıya kalındığını söyleyen Karabat,  hükümetin bu konuda yapacak bir şeyi olmadığını söyledi ve "AK Parti’nin inşa ettiği ekonomi sistemi çöktü ve bu durum sadece iktidarın değişmesi ile düzelebilir. Rakamlar her şeyi gözler önüne seriyor. Türk Lirası değer kaybedince “rekabetçi kur” dediler. İhracatın artacağı doğru ama ithalat da rekor kırdı. Dış ticaret açığı 2022'nin ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre %130 artarak 32.5 milyar dolar oldu!" ifadelerini kullandı. 

BAHANE BULUYORLAR

Bunun bahanesinin enerji ithalatı olduğunun açıklandığını söyleyen KArabat, "AK Parti, ithalata bağımlı bir ekonomi yarattı ve bunun suçunu başkalarına atıyor. Bu yılık ilk 4 ayında hammadde ve ara malı ithalatı %53.1 arttı ve 95.7 milyar dolara çıktı." ifadelerini kullandı.

FAİZ VE ORÇ BATAĞI

Türkiye'nin faiz ve borç batağına girdiğini söyleyen Karabat, Şubat ayı itibarıyla ödenmesi gereken dış borcun 176 milyar 389 milyon dolar olduğunu, bunun 33.6 milyar dolarının kamu, 29.8 milyar dolarını Merkez Banlası ve 112.8 milyar dolarının ise özel sektör borcu olduğunu söyledi. Karabat açıklamasında, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa kamunun faiz borcu, anapara borcunu geçti. Nisan ayı itibarıyla iç borç anapara ödemesi 1 trilyon 483 milyar TL'ye ulaşırken, faiz ödemesi ise 1 trilyon 743 milyar TL oldu." ifadelerini kullandı ve ilk 3 ay içinde Hazine'den yapılan faiz ödemesinin 77.7 milyar liraya ulaştığını, kalan aylarda bu ödemenin daha da artacağını, 350 milyar liraya ulaşacağını söyledi.

"Faizi ödemek için de ayrıca borçlanılıyor." diyen Karabat, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"AK Parti Hükümeti ise bu tablo karşısında “Havalar ısınacak, fiyatlar azalacak ve turist döviz getirecek” diyor. Bu yıl turizmden beklenen gelir 35 milyar dolar. 2022 sonu ihracat hedefi 250 milyar dolar. Ama böyle giderse ithalat 350 milyar doları bulacak! İhracat için mutlak ithalata bağımlılık. Kamunun sürekli borçlanması. Borcu geçen faiz ödemeleri. Durdurulamayan enflasyon... Küresel emtia fiyatları da gerilemeyeceği için döviz ve bütçe açıkları kapanmayacak."

DOLAR KONTROLDEN ÇIKACAK

Dolar kurunun artık kontrol edilmesinin zor olduğunu söyleyen KArabat, "Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde biriken para 782 milyar TL’ye ulaştı. Yaklaşık 55 milyar dolara denk geliyor bu para ve ülke ekonomisi için en büyük tehlikeyi oluşturuyor. Yaptığımız ihracat, kısa vadeli dış borç ve KKM’ye anca yetiyor. Geçen ay doları tutmak için arka kapılardan emanet paralarla 10 milyar dolar civarında para satıldı. Mayıs ayında da bu deneniyor. Ama sürdürülemez noktada ve 1-2 aya artık kurlar tamamen kontrolden çıkacak. Tek çözüm erken seçim ve halkçı bir iktidar." ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU 15 LİRAYA YAKLAŞTI

Yeni haftaya yükselişle başlayan dolar kuru şu sıralar 14,97 TL seviyesinden işlem görüyor. Euro kuru ise 15.74 TL. Gram altın 901 lira seviyesinde.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç